« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

U Beču uhićen Zagorec, čeka se obavijest austrijskog ministarstva

Sanader nije želio komentirati, Lovrin tvrdi da uhićenje nema političkih konotacija

Zagorec u svibnju na ročištu u Beču
Zagorec u svibnju na ročištu u Beču (Tomislav Serdar/CROPIX)
Više o

Vladimir Zagorec

,

uhićen Zagorec

,

Uhićen Vladimir Zagorec

Bivši pomoćnik hrvatskog ministra obrane, umirovljeni general Vladimir Zagorec kojega Hrvatska traži zbog zloporabe ovlasti i pronevjere 5 milijuna dolara, uhićen je u petak u Beču i bit će izručen Hrvatskoj, priopćio je u subotu glasnogovornik državnog tužilaštva u Beču.

"Gospodin Zagorec je u istražnom zatvoru i bit će izručen Hrvatskoj", rekao je austrijskoj novinskoj agenciji APA-i glasnogovornik Gerhard Jarosch.

Radi se samo o "tehničkim modalitetima" izručenja, kazao je on.

Pozivajući se na izvore bliske Zagorčevoj obitelji, APA kaže kako je Zagorec uhićen zbog opasnosti od bijega.

Zagorčeva braniteljica Elisabet Rech je njegovo uhićenje označila kao "apsolutno nerazumljivo". Ona je kazala kako njezin branjenik nikad nije pokazao da namjerava pobjeći te da je uvijek surađivao s vlastima.

Ona nije mogla "isključiti" brzo izručenje Hrvatskoj koje Zagreb traži.

Tijekom rata u Hrvatskoj Zagorec je bio nadležan za opskrbu oružja Hrvatske vojske, a Hrvatska ga optužuje da je odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane 2000. otuđio dragulje koje mu je 1993. predao njemački trgovac oružjem kao jamstvo na pet milijuna američkih dolara namijenjenih za kupnju oružja.

Zagorec, koji već osam godina živi u Austriji, uhićen je u Beču u ožujku 2007. na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisalo hrvatsko pravosuđe, ali je položivši milijun eura jamčevine nakon nekoliko dana pušten na slobodu.

U dugom pravnom postupku od tada su tri austrijske sudske instance odlučile da se Zagorec može izručiti Hrvatskoj.

 "Nema politički konotacija"

Hrvatska ministrica pravosuđa Ana Lovrin izjavila je pak danas da uhićenje Vladimira Zagorca nema nikakvih političkih konotacija.

"To apsolutno odbacujem. Radi se o redovitoj proceduri sukladno međunarodnim konvencijama", rekla je ministrica Lovrin za Hrvatski radio dodajući kako su to uobičajene izjave odvjetnika u kaznenim procesima da se onome što se dogodi pripisuju politički razlozi.

Ministrica pravosuđa time je komentirala izjavu Zagorčeva hrvatskog odvjetnika Zvonimira Hodaka da je njegovo uhićenje rezultat političkih dogovora "Banskih dvora ili Pantovčaka s austrijskom Vladom" uoči sutrašnjih izbora u toj zemlji.

Govoreći o daljnjoj proceduri, odnosno o izručenju Zagorca Hrvatskoj, ministrica pravosuđa je istaknula kako je uobičajen postupak, u skladu s konvencijom, da austrijsko ministarstvo obavijesti hrvatsko ministarstvo, koje onda obavijest šalje policiji. No, dodala je kako se u praksi često događa, "budući da je Interpol operativniji", da policija bude obaviještena radi daljnje provedbe i prije nego što Ministarstvo dobije obavijest.

"S obzirom na to što sam danas saznala iz austrijskih medija, objektivno je očekivati obavijest našemu ministarstvu idući tjedan s obzirom na radno vrijeme ministarstava. Policija je operativnija i moguće je da bude obavijest poslana i prije toga", rekla je ministrica Lovrin.

27.09.2008. 13:39:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh