« Život
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
ODLAZAK PRVE DAME

U 93. godini umrla bivša prva dama Betty Ford

Osim po političkim stavovima koji su se često razlikovali od onih njenog supruga, Betty će ostati zapamćena i po osnivanju najpoznatije klinike za odvikavanje u SAD-u

Fotografija vijesti
Više o

Betty Ford

Slavna supruga bivšeg američkog predsjednika Geralda Forda, Betty, umrla je jučer ujutro u Kaliforniji u 93. godini života, prenosi Hina. Betty Ford pomogla je osnivanju poznatog američkog centra sa odvikavanja od ovisnosti, Betty Ford Clinic, a za života se i sama borila sa alkoholizmom.

"Duboko sam rastužena nakon što sam čula za smrt Betty Ford", napisala je Nancy Reagan, supruga bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana u priopćenju kojim je potvrdila njezinu smrt.

"Svojim naporima u poučavanju žena o raku dojke bila je nadahnuće mnogima kao i svojim divnim radom u centru Betty Ford", napisala je Nancy Reagan.

Centar "Betty Ford" u Kaliforniji osnovan je nakon što se liječila od ovisnosti u mornaričkoj bolnici u Long Beachu i uvidjela potrebu liječenja prilagođenog potrebama žena.

Njezina iskrenost bila je neuobičajena za njezino vrijeme. Bila je među prvima koji su se uključili u kampanju za jačanje svijesti o raku dojke nakon što je sama prošla operativni zahvat u kojem joj je odstranjena dojka. Njezina otvorenost pomogla je u borbi protiv te bolesti pa je nakon toga jednako otvoreno progovorila i o vlastitim problemima s alkoholizmom i ovisnošću o lijekovima s kojim se nosila i u vrijeme dok je bila u Bijeloj kući.

Ford je bila poznata kao ratoborna prva dama zbog neskrivenih političkih stajališta koja su se često razlikovala od onih Republikanske stranke kojoj je pripadao njezin suprug.

Snažno se zalagala za ženska prava dok je njezin suprug obavljao dužnost predsjednika te je osobno lobirala za zakonsko izjednačavanje prava žena i muškaraca.

Nadživjela je supruga, koji je dužnost predsjednika obavljao nakon Richarda Nixona od 1974. dop 1977. godine, i koji je umro u prosincu 2006. godine.

09.07.2011. 09:56:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Clinic
    06.12.2011. 00:41
    Bila je među prvima koji su se uključili u kampanju za jačanje svijesti o raku dojke kod žena!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh