« Ekosfera
objavljeno prije 5 godina i 8 mjeseci
NASA

U 10 dana nestao komad arktičkog leda veličine Floride

NASA je početkom ovog tjedna na svojim stranicama objavila alarmantno izvješće u kojem stoji da je pod utjecajem tople ciklone u samo deset dana nestao arktički led veličine Floride

Led se ubrzano otapa na Arktiku
Led se ubrzano otapa na Arktiku (Arhiva)
Više o

arktički led

,

otapanje leda

,

ciklona

Objava stiže na isti dan kada su Ujedinjeni narodi objavili da će 2016. godina vjerojatno biti najtoplija u povijesti. Ciklona koja je pogodila Arktik donijela je sa sobom i do 10 stupnjeva više temperature od prosječnih za ovo doba godine.

 "Kao rezultat ove ciklone, količina leda u Barentsovom i Karskom moru smanjena je za 10 posto, a rub leda pomaknuo se na sjever", rekla je Linette Boisvert, autorica NASA-ine studije.

"Otkriveno je kako se u toj oluji najtanji led potpuno otopio. U godinama koje slijede, ako zima počne u startu s tanjim ledom, otapanja bi mogla biti i veća", rekao je Alek Petty iz NASA-inog Goddard Space Flight centra.

"Još jedna godina. Još jedan rekord. Visoke temperature u 2015. godini bit će nadmašene u 2016.", kazao je glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas. "U ruskim dijelovima Arktika temperature su bile 6 do 7 stupnjeva Celzija iznad višegodišnjeg prosjeka. Mnoge druge arktičke i subarktičke regije u Rusiji, Aljasci i na sjeverozapadu Kanade bile su barem 3 stupnja Celzija iznad prosjeka."

17.11.2016. 11:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh