Metro-portal.hr

objavljeno 17.11.2016. 11:32:00
NASA

U 10 dana nestao komad arktičkog leda veličine Floride

NASA je početkom ovog tjedna na svojim stranicama objavila alarmantno izvješće u kojem stoji da je pod utjecajem tople ciklone u samo deset dana nestao arktički led veličine Floride

Led se ubrzano otapa na Arktiku
Led se ubrzano otapa na Arktiku (Arhiva)

Objava stiže na isti dan kada su Ujedinjeni narodi objavili da će 2016. godina vjerojatno biti najtoplija u povijesti. Ciklona koja je pogodila Arktik donijela je sa sobom i do 10 stupnjeva više temperature od prosječnih za ovo doba godine.

 "Kao rezultat ove ciklone, količina leda u Barentsovom i Karskom moru smanjena je za 10 posto, a rub leda pomaknuo se na sjever", rekla je Linette Boisvert, autorica NASA-ine studije.

"Otkriveno je kako se u toj oluji najtanji led potpuno otopio. U godinama koje slijede, ako zima počne u startu s tanjim ledom, otapanja bi mogla biti i veća", rekao je Alek Petty iz NASA-inog Goddard Space Flight centra.

"Još jedna godina. Još jedan rekord. Visoke temperature u 2015. godini bit će nadmašene u 2016.", kazao je glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas. "U ruskim dijelovima Arktika temperature su bile 6 do 7 stupnjeva Celzija iznad višegodišnjeg prosjeka. Mnoge druge arktičke i subarktičke regije u Rusiji, Aljasci i na sjeverozapadu Kanade bile su barem 3 stupnja Celzija iznad prosjeka."

17.11.2016. 11:32:00
http://metro-portal.hr/u-10-dana-nestao-komad-arktickog-leda-velicine-floride/101374/