« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
BiH

Tužiteljstvo traži produženje pritvora, Glavaš i odvjetnik puštanje

Glavaš je izjavio kako je spreman pristupiti novom suđenju, ali jedino pred nepristranim sudom kakvim smatra sud BiH.

(Dado Ruvić, CROPIX)
Više o

Branimir Glavaš

,

Ivo Sanader

,

Vladimir Faber

,

BiH

,

montirani proces

,

Nikica Gržić

,

Sud BiH

,

tužiteljstvo BiH

Tužiteljstvo BiH zatražilo je u četvrtak da se Branimiru Glavašu, koji je nakon nepravomoćne presude za ratni zločin u Hrvatskoj pobjegao u BiH, produži pritvor za mjesec dana, dok su sam Glavaš i njegov odvjetnik Nikica Gržić zatražili od Suda BiH da ga se odmah pusti na slobodu.

Na ročištu održanom pred Sudom BiH Tužiteljstvo je ocijenilo kako postoje razlozi da se Glavaša zadrži u jednomjesečnom pritvoru, što je Hini potvrdio glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milorad Barašin.

Glavaš je pak iznoseći svoju obranu pred Brankom Perićem, sucem za prethodno saslušanje, zatražio da ga se pusti na slobodu s obzirom da je državljanin BiH. Kazao je kako je u svakom trenutku spreman pristupiti novom suđenju po optužnici kojom ga se teretilo u RH, no da je to spreman učiniti jedino pred nepristranim sudom.

"Takvim smatram Sud BiH", kazao je Glavaš.

Glavaš je obrazlažući predmet koji se protiv njega vodio pred zagrebačkim Županijskim sudom kazao kako je to bio "politički motiviran i politički konstruiran proces". Kao nalogodavca je ponovno optužio hrvatskog premijera Ivu Sanadera, a aktualnog ravnatelja policije Vladimira Fabera opisao kao svog "glavnog političkog progonitelja".

Glavaš je kazao kako nije počinio nikakve zločine u razdoblju 1991-1992. niti je pak naložio izvršenje zločina.

"Kao građanin BiH ne bježim ni od kakvih sudskih postupaka i želim da mi se sudi pred nepristranim sudom", kazao je Glavaš.

Odvjetnik Gržić je pred sucem ustvrdio kako je Glavaševo privođenje bilo protuzakonito jer zakoni BiH predviđaju mogućnost privođenja samo ako je riječ o strancima za kojima je raspisana međunarodna tjeralica, a za koje se vjeruje da bi mogli pobjeći iz BiH.

Odluka suca Branka Perića očekuje se tijekom dana. (hina/metro-portal)

14.05.2009. 12:27:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh