« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
ZAOŠTRAVANJE ODNOSA

Turska povukla veleposlanika iz Francuske

Zastupnici francuske Narodne skupštine izglasali su zakon kojim se javno nijekanje genocida, uključivo genocida nad Armencima 1915.-1917. kažnjava zatvorom i globom od 45 tisuća eura

Fotografija vijesti
Više o

Turska

,

Francuska

,

Armenija

,

Prvi svjetski rat

,

Turska genocid

,

povlačenje veleposlanika

Turska je u četvrtak povukla svog veleposlanika iz Pariza i optužila Francusku za izdaju povijesti jer je počinila nepopravljivu štetu po odnose dviju zemalja prihvaćanjem zakona kojim se kažnjava negiranje armenskog genocida što ga u Prvom svjetskom ratu počinile vlasti Osmanskog carstva, javlja Hina.

"Nažalost, ovaj prijedlog zakona prihvaćen je unatoč svim našim upozorenjima... To će otvoriti nepopravljive i vrlo ozbiljne rane u bilateralnim odnosima", rekao je u Ankari turski premijer Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je zakon nazvao rasističkim, diskriminacijskim i ksenofobičnim. Objavio je također da Turska otkazuje sve političke, ekonomske i vojne sastanke s Francuskom, te da će zabraniti svim francuskim ratnim zrakoplovima slijetanje na turske aerodrome, a ratnim brodovima pristajanje u turskim lukama.

Erdoganov zamjenik Bulent Arinc nije bio ništa blaži u osudi zakona. "Osuđujem francuski parlament koji je prihvatio zakon jednak izdaji povijesti", rekao je Arinc i ocijenio da se time Francuska vraća u doba inkvizicije te zapitao "hoće li sada u lov na vještice protiv onih koji se usude reći da genocida nije bilo".

Zastupnici francuske Narodne skupštine u četvrtak su glasali za zakon kojim se javno nijekanje genocida, uključivo genocida nad Armencima 1915.-1917. kažnjava zatvorskom kaznom u trajanju do godine dana i s 45.000 eura globe.

Nakon glasanja koje je pred parlamentom u Parizu pratio prosvjed frankoturske zajednice, glasnogovornik turskoga veleposlanstva najavio je da veleposlanik Tahsin Burcuoglu "odlazi sutra" iz Pariza.

Francuska je zakonom priznala dva genocida, nad Židovima tijekom Drugog svjetskog rata te Armencima tijekom Prvog svjetskog rata. Dosad je kažnjavala samo negiranje prvog genocida.

Da bi zakon konačno bio prihvaćen, mora ga potvrditi i Senat, a datum glasovanja još nije utvrđen.

Francuska je genocidom proglasila smrt 1,5 milijuna Armenaca od 1915. i 1917. za što je bilo odgovorno tadašnje Osmansko carstvo. Turska priznaje da je tada ubijeno do pola milijuna Armenaca, ali odbacuje kvalifikaciju genocida i smatra ih žrtvama Prvog svjetskog rata.

22.12.2011. 18:37:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh