« Život
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
JOŠ MALO

Turistički letovi u svemir počinju 2015.

Već od 2015. godine turisti će moći putovati u svemir iz baze RAF-a u škotskom gradu Lossiemouthu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Daily Mail)
Više o

svemir

,

Virgin Galactic

,

Gov

"Britanskoj svemirskoj agenciji trenutno najvažniji plan je početak turističkih letova u svemir. Lossiemouth bi bio idealan zbog toga što posjeduje ogromnu pistu, kazao je Will Whitehorn, predsjednik kompanije "Virgin Galactic", podružnice aviokompanije Virgin Atlantic, milijardera Richarda Bransona.

Također, čelni ljudi kompanije "Virgin Galactic" vjeruju da će svemirski turizam u SAD-u zaživjeti do 2012. godine, a već su se prijavili i prvi turisti tako da je od rezervacija već zarađeno preko 65 miliona dolara.

Kako je priopćeno, svemirskom brodu naći će se dva člana posade i šest putnika koji će moći nakratko posmatrati Zemlju iz svemira, osjetiti nultu gravitaciju i vratiti se kući. Među onima koji su već rezervisali mjesto na prvom turističkom letu u svemir je kontroverzni fizičar Stephen Hawking, borac za okoliš James Lovelock i komičar Russell Brand.

Ipak, Britanija će kasniti s početkom turističkih letova jer se najprije mora izmijeniti zakon iz 1986. godine koji ne dozvoljava komercijalne letove. Međutim, iz kompanije "Virgin Galactic" se nadaju da će uskoro i taj zakon biti promijenjen i da će 2015. godine prvi turisti poletjeti u svemir iz baze u Škotskoj.

Probe su već počele, a i cijene su određene. Naime, ukoliko želite letjeti u svemir za taj luksuz morate izdvojiti 200.000 dolara. "Godine nisu bitne. Najstariji čovjek koji se prijavio imao 92. godine. Već smo ga testirali i odlično je podnio utjecaj centrifugalne sile", kazao je Whitehorn.
13.06.2010. 17:47:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh