« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ŠTETNA MANIPULACIJA

Türk pozvao parlament da odbaci zahtjev za njegovim opozivom

Zastupnici dviju slovenskih oporbenih stranaka u parlamentu su prije mjesec dana pokrenuli inicijativu za pokretanje ustavne tužbe protiv predsjednika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Slovenija

,

Danilo Türk

,

slovenski parlament

,

opoziv

Slovenski predsjednik Danilo Türk u utorak je u parlamentu ustvrdio da je inicijativa oporbenih stranaka, da se protiv njega pred ustavnim sudom pokrene postupak opoziva zbog kršenja ustava, štetna i moralno neprihvatljiva manipulacija te pozvao parlament da je odlučno odbije kao pravno neutemeljenu.

Zastupnici dviju oporbenih stranaka u parlamentu su prije mjesec dana pokrenuli inicijativu za pokretanje ustavne tužbe protiv Türka. Kao razlog navode da je dodjelom državnog odličja Tomažu Ertlu, dugogodišnjem čelniku republičke službe državne sigurnosti u vrijeme Jugoslavije, a uoči slovenskog osamostaljenja republičkom ministru unutarnjih poslova, prekršio više ustavnih članaka koji se odnose na zaštitu ljudskih prava.

Osim toga, tvrde predlagači, Türk je time povrijedio ljudsko dostojanstvo tisuća žrtava nekadašnje političke policije koja je kao "zločinačka organizacija" progonila političke protivnike i zagovornike demokracije, sama konstruirala navodne dokaze o kaznenim djelima protivnika, a u isto vrijeme sama činila kaznena djela i akte terorizma.

Odličje davno umirovljenom Ertlu Türk je u više navrata protumačio Ertlovim zaslugama u zaštiti slovenskih interesa prilikom osamostaljenja od SFRJ, te ustvrdio da mu je odličje dodijelio lani povodom 20. obljetnice akcije slovenske policije kad je spriječen dolazak Miloševićevih "mitingaša" u Ljubljanu.

Kako je u utorak u parlamentu u ime inicijatora ustavne tužbe rekao Janez Janša, nekadašnji predsjednik vlade a sada predsjednik najveće oporbene stranke u parlamentu, predsjednikovo odlikovanje Ertlu krajem prošle godine označilo je "simboličko odlikovanje zločina nekadašnje UDBA-e". Janša tvrdi da je Türk tim potezom naštetio interesima i ugledu Slovenije u inozemstvu te prekršio više ustavnih odredaba.

Türk je u svom govoru u parlamentu oštro odbacio takva stajališta, a za inicijativu oporbe rekao da predstavlja manipulaciju i dodatno "histerizira" atmosferu u državi u osjetljivu trenutku.

Većina stranaka i zastupnika najavila je u raspravi u parlamentu da će glasovati protiv pokretanja ustavne tužbe protiv Tuerka. (hina/metro-portal)

02.03.2010. 22:18:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh