« Život
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
sušica

Tuberkuloza postojala prije 9.000 godina

DNK analiza pokazala je 3.000 godina starija nego što se do sada smatralo

bakterija Mycobacterium tuberculosis
bakterija Mycobacterium tuberculosis
Više o

DNK analiza

,

tuberkuloza

,

ostaci bakterija

Znanstvenici su na temelju DNK analiza i lezija kosti u ljudskim ostacima starima oko 9.000 godina dokazali da su bolovali od tuberkuloze, što znači da je tuberkuloza starija 3.000 godina nego se do sada vjerovalo, izvijestili su u srijedu znanstvenici.

Otkriće pokazuje na koji je način bolest evoluirala tijekom više tisuća godina te će pridonijeti boljem liječenju ove zarazne bolesti, koja do danas nije iskorijenjena, smatraju znanstvenici. Na kosti majke i novorođenčeta pronađene u blizini Haife na izraelskoj obali ukazali su znanstvenici s izraelskog Sveučilišta u Tel Avivu koji su također sudjelovali u istraživanju.

DNK analiza potvrdila je da se na kostima pronađenima u selu iz predgrnčarijskog razdoblja neolitika, nalaze lezije karakteristične za tuberkulozu. Daljnji su testovi potvrdili da je riječ o soju koji napada samo ljudsku vrstu, sličnom današnjoj bakteriji koja uzrokuje tuberkulozu.

"Proučavanje ostataka ljudskih kostiju markerima na tuberkulozu vrlo je važno jer nam pomaže da otkrijemo kako se razvijala 'predhistorijska tuberkuloza" i još važnije, na koji je način evoluirala do današnjih dana", rekao je Mark Spigelman s londonskog University Collegea koji je sudjelovao u radu znanstvenog tima. "Ovo će nam pomoći u razumijevanju današnjeg tipa tuberkuloze i poboljšanju liječenja te bolesti". Do danas se vjerovalo da najstariji oblik zaraze tuberkulozom na ljudima datira iz 3.000. g. prije Krista.

Tuberkuloza je zarazna bakterijska bolest koja napada pluća a, prema zadnjim podacima, od nje u svijetu danas boluje oko 9,2 milijuna ljudi. Od posljedica ih godišnje umire čak 1,7 milijuna. (hina/metro-portal)

15.10.2008. 14:53:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh