« Život
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
svećenice

Uskoro žene svećenici?

Katolkinje marširaju za zaređivanje žena jer im je dosta seksizma

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

katoličke svećenice

,

zaređivanje žena

,

žene svećenici

,

Aisha Taylor

Katolkinje koje žele postati svećenice osudile su crkvenu zabranu zaređivanja žena kao seksističku i nepravednu, a svoje su zahtjeve obznanile u srijedu u Vatikanu gdje se održava skup biskupa iz cijelog svijeta.

Manja skupina žena koje predstavljaju katoličke udruge diljem svijeta prešle su rijeku Tiber i okupile se u blizini Trga sv. Petra noseći transparente s imenima uvaženih žena iz ranih dana Rimokatoličke crkve.

"Zaredite žene", razlijegalo se poznatim trgom.

Aisha Taylor, izvršna direktorica američke Konferencije za zaređivanje žena, izjavila je da im je namjera skrenuti pažnju javnosti na to pitanje baš u trenutku trajanja sinode, skupa na kojem sudjeluju 253 biskupa iz cijelog svijeta.

Vatikan je u svibnju priopćio da slijedi kršćansku tradiciju prema kojoj zaređivanje žena ne dolazi u obzir, upozorivši da će žene koje inzistiraju na zaređivanju biti ekskomunicirane. Zadnja se takva ekskomunikacija dogodila u proljeće, kada je nadbiskup St. Louisa izbacio tri žene iz Katoličke crkve jer su se zaredile na privatnoj ceremoniji. (hina/metro-portal)

15.10.2008. 22:56:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh