« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
S GOREGA NA GORE

Japan: Eksplozija u nuklearnoj centrali raznijela krov reaktora

U nuklearnoj centrali u prefekturi Fukushima na sjeveroistoku Japana, odjeknula je eksplozija koja je raznijela krov reaktora

Eksplozija japanske nuklearke
Više o

Japan

,

eksplozija

,

tsunami

,

potres

,

nuklearna elektrana

Novinska agencija Jiji je javila da je do eksplozije došlo u reaktoru Daichi 1 koji se nalazi 240 kilometara sjeverno od Tokija, te da se iz centrale izdiže para.

Javna televizija NHK izvijestila je da se čini kako je raznesena vanjska struktura zgrade u kojoj je reaktor, te je savjetovala Japancima da zatvore prozore i ne izlaze iz svojih domova zbog porasta razine radijacije. Na mjesto eksplozija poslani su vatrogasci i hitna pomoć.

Japanska agencija za nuklearnu sigurnost nije mogla potvrditi taj incident koji se dogodio u vrijeme dok je tvrtka Tokyo Electric Power radila na smanjivanju pritiska u jezgri reaktora, koji, ako se ne obuzda, može dovesti do oslobađanja radijacije u atmosferu. Po nekim izvješćima u eksploziji je ozlijeđeno nekoliko radnika.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je da je upoznata s medijskim izvješćima o eksploziji i hitno je zatražila informacije od japanskih vlasti.

12.03.2011. 10:52:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh