« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
TISUĆE U BJEGU

Tsunami stigao i do američke Zapadne obale

Tisuće ljudi koji žive uzduž kalifornijske obale bježe pred tsunamijem koji je izazvan snažnim potresom u Japanu, a stigao je preko Havaja i do američke zapadne obale

Više o

SAD

,

Japan

,

tsunami

Po prvim podacima američke civilne obrane i stanovnika, čini se da je snaga tsunamija smanjena putem preko Tihoga oceana, prenosi Hina. Zbog snažnoga potresa od 8,9 stupnjeva u Japanu oglašena je opasnost of tsunamija u većini zemalja pacifičkoga bazena, od Kanade do obale Južne Amerike.

Plima je na Havajima bila nešto veća nego što je uobičajeno, kažu vlasti, ali nema podataka da je netko stradao ili da je bilo štete. Jedan dužnosnik vlade predsjednika Baracka Obame kaže da je za Havaje opasnost prošla, ali da određen rizik još postoji za Zapadnu obalu Sjedinjenih Država.

"Mislim da je golemi strah kakav je vladao prije nekoliko sati uglavnom ublažen, što je veliko olakšanje", rekao je predstojnik ureda Bijele kuće Bill Daley, a prenosi Reuters. Plima izazvana tsunamijem stigla je do sjeverozapada Meksika, a riječ je o plimi od pola metra.

"Stigla je u Ensenadu. registrirali smo umjereno povišenje razine mora, od pola metra", rekao je i najavio da bi se razina mogla povećati i do metra. Meksiko je prva zemlja Latinske Amerike do koje je stigao tsunami, a vlasti su proglasile "umjerenu opasnost", javlja France Presse.

11.03.2011. 22:44:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh