« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
RAST BROJA KORISNIKA

Tržište kokaina seli se u Europu

Svjetsko tržište kokaina vrijedno 88 milijardi američkih dolara seli se u Europu i ozbiljno destabilizira tranzitne zemlje u zapadnoj Africi

Fotografija vijesti
Više o

tulipani

,

Europa

Promjena u potražnji promijenila je krijumčarske pravce pa sada više kokaina putuje iz andskih zemalja u Europu preko Afrike nego u SAD, ističe UN-ov Ured za drogu i kriminal (UNODC)."To uzrokuje regionalnu nestabilnost", kaže se u izvješću. "Ljudi koji ušmrkavaju kokain u Europi uništavaju prašume u andskim zemljama i korumpiraju vlade u zapadnoj Africi", rekao je izvršni direktor UNODC-a Antonio Maria Costa.

Broj korisnika kokaina u Europi udvostručio se u zadnjih deset godina i tržište je sada vrijedno 34 milijardi dolara, gotovo kao i u Sjevernoj Americi, najvećem svjetskom tržištu droge. Gotovo četiri milijuna korisnika kokaina u Europi potrošilo je gotovo četvrtinu svjetske proizvodnje 2008.

Svjetska proizvodnja kokaina smanjila se u zadnje tri godine za 12 do 18 posto, a smanjuje se i sjevernoameričko tržište zbog policijskih akcija u proizvođaču Kolumbiji i tranzitnom koridoru Meksiku. Smanjuje se i proizvodnja heroina, kaže se u izvješću.

Iran i Turska poduzeli su važne korake na suzbijanju priljeva heroina iz Afganistana, najvećeg svjetskog proizvođača, dok Rusija, srednjoazijske i balkanske zemlje u tom pogledu loše stoje, tvrdi UNODC u izvješću.

Premda se proizvodnja dviju glavnih droga smanjuje, korištenje droge raste u zemljama u razvoju."Nećemo riješiti svjetski problem droge prebacivanjem potrošnje iz razvijenih u zemlje u razvoju", rekao je Costa. (hina/metro-portal)

23.06.2010. 18:11:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh