« Svijet
objavljeno prije 14 godina
GORIVO ZA REAKTORE

Iran obogatio 17 kilograma uranija na čistoću od 20 posto

Time Teheran pokazuje želju da nastavi sa svojim nuklearnim programom unatoč novim međunarodnim sankcijama

Fotografija vijesti
Više o

Iran

,

nuklearna energija

,

uranij

Obogaćivanje uranija središnje je pitanje u sporu Irana sa Zapadom koji strahuje da je svrha toga postupka proizvodnja nuklearnog oružja. Prije dva tjedna, Vijeće sigurnosti UN-a usuglasilo se oko uvođenja četvrtog kruga sankcija Iranu.

Iran je u veljači počeo obogaćivati uranij na 20 posto čistoće, za razliku od prijašnjih pet posto uz obrazloženje da tako želi dobiti gorivo za nuklearne reaktore namijenjene medicinskim istraživanjima.

"Već smo proizveli 17 kilograma uranija obogaćenog na 20 posto i možemo svakog mjeseca proizvesti novih pet kilograma, no nećemo žuriti", rekao je Ali Akbar Salehi, čelnik iranske agencije za atomsku energiju, prenosi novinska agencija ISNA.

"Ne želimo proizvesti više nego što nam je potrebno i ne želimo sve naše zalihe uranija pretvoriti u 20-postotni obogaćeni uranij", dodao je Salehi. Salehi je Reutersu u veljači rekao da medicinski nuklearni reaktor troši 1.5 kilograma goriva mjesečno. Do početka travnja Iran je proizveo 5.7 kilograma, tvrde u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju. (hina/metro-portal)

23.06.2010. 17:33:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh