« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
DOBRE VIJESTI

Krajnje siromaštvo u stalnom opadanju

UN-ovo izvješće o ostvarenju Milenijskih ciljeva navodi kako je postotak onih koji žive s manje od 1,25 dolara na dan pao s 46 na 27 posto

siromaštvo
siromaštvo (Shutterstock)
Više o

UN

,

siromaštvo

,

AIDS

,

Afrika

,

Mamut

Krajnje siromaštvo u svijetu je u opadanju, ističe se u izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom u srijedu, koje govori o napretku u ostvarenju Milenijskih razvojnih ciljeva. "Udio osoba u zemljama u razvoju koje žive s manje od 1,25 dolara na dan pao je s 46 posto u 1990. na 27 posto u 2005. - pod utjecajem napretka u Kini, južnoj i istočnoj Aziji - a u 2015. treba pasti na 15 posto", piše u izvješću.

U dokumentu se usto ističe napredak na području osnovnog školstva u mnogim siromašnim zemljama, napose u Africi, odlučne akcije za suzbijanje AIDS-a, malarije i poboljšanja zdravlja djece. Međutim, samo polovica stanovništva u zemljama u razvoju ima pristup sanitarijama, a djevojčice u najsiromašnijim obiteljima imaju 3,5 puta veće izglede da ranije napuste školu od onih u dobrostojećim obiteljima i četiri puta veće izglede za raniji prekid školovanja od dječaka koji žive u istim uvjetima.

>> 64 milijuna ljudi zapast će u ekstremno siromaštvo

Manje od polovice žena u nekim područjima u razvoju ima liječničku njegu tijekom trudnoće i nakon rođenja djeteta, naglašava se u dokumentu. Općenito, u izvješću se kaže da se gospodarska kriza loše odrazila na zapošljavanje, ali da njezine posljedice ne ugrožavaju ostvarenje Milenijskih ciljeva, među kojima je i smanjenje krajnjeg siromaštva u svijetu do 2015.

>> Siromaštvo aktivira mutaciju gena povezanu s razvojem raka

Uz smanjenje siromaštva, u Milenijske razvojne ciljeve utvrđene 2000. spadaju osiguranje osnovnoškolske izobrazbe za sve, promicanje ravnopravnosti spolova i osamostaljenja žena, smanjenje smrtnosti u djece, poboljšanje zdravstvene skrbi za trudnice i rodilje, suzbijanje AIDS-a, malarije i drugih bolesti, očuvanje okoliša i uspostava međunarodnog partnerstva za razvoj. (hina/metro-portal)

23.06.2010. 21:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh