« Život
objavljeno prije 5 mjeseci i 6 dana
BLACK FRIDAY

Tržišni spektakl s prosjacima prevare

Jedna od najčešćih zamki s kojima se potrošači suočavaju je tzv. "lažno snižavanje cijena"

Stvarno?!
Stvarno?! (Arhiva)
Više o

crni petak

,

Black Friday

Black Friday, dan nakon Dana zahvalnosti, označava početak božićne kupovine i trgovine, a s godinama je postao globalni fenomen. Na prvi pogled, ovo je dan kada trgovci nude nevjerojatne popuste, a potrošači preplavljuju prodajna mjesta u potrazi za najboljim ponudama. Međutim, uz veliki popust dolazi i velika odgovornost, a sve više ljudi postaje svjesno potrebe za oprezom, jer se pojavljuju priče o prijevarama i manipulacijama tijekom ovog tržišnog spektakla.

Jedna od najčešćih zamki s kojima se potrošači suočavaju je tzv. "lažno snižavanje cijena". Trgovci ponekad podižu redovne cijene proizvoda nekoliko dana prije Black Fridayja, a zatim ih navodno "snize" na dan popusta. To može dovesti do iluzije velikog popusta, iako je stvarna cijena proizvoda možda jednaka ili čak veća od redovne. Kupci se stoga pozivaju na pažljivo praćenje cijena proizvoda prije nego što se odluče na kupnju.

Još jedna uobičajena prijevara je ograničenje zaliha. Trgovci često ističu da imaju ograničen broj proizvoda po posebnoj cijeni kako bi potaknuli kupce da što brže donesu odluku o kupnji. Međutim, ova taktika može biti samo marketinški trik jer neki trgovci namjerno stvaraju privid rijetkosti proizvoda kako bi potaknuli impulsivnu kupnju.

Internetski shopping također nosi svoje rizike. Osim uobičajenih sigurnosnih problema, poput krađe identiteta, tijekom Black Fridaya postoji povećana opasnost od lažnih internetskih trgovina koje nude nepostojeće proizvode ili čak potpuno krivotvorene brandove. Kako biste izbjegli takve prijevare, preporučuje se kupnja samo od provjerenih i poznatih trgovaca.

Unatoč ovim izazovima, Black Friday može biti prilika za stvarne uštede ako se potrošači educiraju i budu pažljivi. Planiranje unaprijed, praćenje stvarnih cijena proizvoda i istraživanje povratnih informacija o trgovcima mogu pomoći u izbjegavanju prijevara. Također, kupci bi trebali razmotriti korist od popusta u odnosu na stvarne potrebe i budžet kako bi izbjegli impulzivnu kupnju.

Važno je naglasiti da ne svi trgovci sudjeluju u prijevarama, i mnogi od njih stvarno nude vrijedne popuste tijekom Black Fridaya. Međutim, potrošači bi trebali biti svjesni potencijalnih opasnosti i obratiti pažnju na znakove prijevare kako bi uživali u dobroj kupovini bez neugodnih iznenađenja.

U zaključku, Black Friday, iako nudi izvrsne prilike za uštedu, nosi i određene rizike od prijevara. Potrošači bi trebali biti pažljivi, educirani i svjesni svojih prava kako bi maksimalno iskoristili ovaj dan bez straha od prevare. Kroz promišljenu kupovinu, Black Friday može biti uistinu koristan i ugodan dan za sve koji traže prave prilike među popustima.

23.11.2023. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh