« Život
objavljeno prije 5 mjeseci i 6 dana
BLACK FRIDAY

Ne kupujte samo odjeću i obuću ovog Crnog petka

Studeni i prosinac povijesno su dva najbolja mjeseca u kalendaru za tržište dionica, a dionice maloprodajnih tvrtki obično dobiju dobar poticaj od potrošnje

Što se može kupiti?
Što se može kupiti? (Arhiva)
Više o

crni petak

,

Black Friday

Često se pokazalo da je američko gospodarstvo mnogo otpornije nego što su mnogi mislili. Određeni ekonomisti su prije godinu dana gotovo jednoglasno zazivali recesiju, a Federalne rezerve očekivale su sličan scenarij i podigle kamatne stope s vrijednosti blizu nule na čak 5,5% u samo 18 mjeseci. Taj rasplet utjecao je najviše na prosječnog Amerikanca na način da se povjerenje potrošača skoro izgubilo, čineći ga daleko nižim nego što je bilo 2021. godine i neusporedivim s tri godine koje su prethodile pandemiji.

Usprkos tome, BDP Sjedinjenih Američkih Država u trećem je tromjesečju dosegao najvišu razinu u posljednje dvije godine (porast od 4,9%). Maloprodajni rezultati nisu bili u padu, što se može smatrati uspjehom. Naprotiv, poboljšali su se za 0,7% u rujnu i revidirani su naviše na 0,8% u kolovozu - opet, ne baš zapanjujući rast, ali to su dva mjeseca s najboljim rezultatima ove godine. Osim toga, inflacija je pala ispod 4%, što je otprilike dvostruko manje od prošlogodišnje stope (~8%).

Stoga je odlična vijest za američko tržište da dolazi kraj studenog jer to označava još jednu sezonu blagdanske kupovine, a sve započinje Crnim petkom koji je udaljen samo par sati od nas. Studeni i prosinac povijesno su dva najbolja mjeseca u kalendaru za tržište dionica, a dionice maloprodajnih tvrtki obično dobiju dobar poticaj od potrošnje. Bez recesije na vidiku i sadašnjim cijenama u stanju mirovanja (za razliku od prije godinu dana), ni ova godina ne bi trebala biti iznimka.

Dionice maloprodajnih kompanija će vjerojatno biti među najvećim dobitnicima na Crni petak jer se očekuje da potrošači kupuju i troše veliku količinu novca na robu na sniženju. Na temelju istraživanja i analize stručnjaka iz Freedom24, poznate investicijske platforme tvrtke Freedom Finance Europe, donosimo nekoliko dionica koje vrijedi razmotriti ili kupiti ovog Crnog petka.

American Eagle Outfitters (AEO)

American Eagle je vodeći prodavač odjeće i modnih dodataka za mlade. Očekuje se da će tvrtka ostvariti snažnu prodaju na Crni petak jer je to popularno odredište za kupce koji traže modernu i pristupačnu odjeću.

Ross Stores (ROST)

Ross Stores je trgovac na malo koji prodaje niz proizvoda uključujući odjeću, kućne potrepštine i elektroniku, a trenutno nude i popust. Očekuje se kako će tvrtka ostvariti veliku prodaju na Crni petak jer kupci traže odlične ponude za diverzificiran asortiman proizvoda.

Target (TGT)

Target je tvrtka za masovnu publiku koja prodaje razne proizvode uključujući hranu, odjeću i potrepštine za dom. Očekuje se da će tvrtka ostvariti snažnu prodaju na Crni petak jer je to popularno odredište za kupce koji žele kupiti širok raspon proizvoda po sniženim cijenama.

Dionice e-trgovine također će imati velike koristi od Crnog petka jer potrošači sve više kupuju online tijekom blagdanske sezone. Taj vid kupovine ne uključuje posjećivanje dućana, već šoping iz udobnosti svog doma.

 

Amazon (AMZN)

Amazon je najveći svjetski online trgovac na malo. Očekuje se da će njihova rasprodaja za Crni petak biti snažna i plodonosna jer nudi širok raspon proizvoda po konkurentnim cijenama.

eBay (EBAY)

eBay, internetsko tržište na kojem kupci i prodavači mogu međusobno komunicirati, će po nekim projekcijama ostvariti velike prihode od rasprodaje za Crni petak jer kupci traže povoljne cijene, a velik im je plus što kupci ne trebaju napustiti svoj dom kako bi pronašli sve što eBay nudi.

Walmart (WMT)

Walmart je vodeći trgovac hranom i drugim proizvodima u SAD-u. Tvrtka također ima jaku e-trgovinu, što ih svrstava među najjače igrače na tržištu. Ne postoji razlog da WMT ne konkurira tokom Crnog petka sa svojom rasprodajom u trgovinama i na internetu.

Naravno, važno je napomenuti da prijašnji učinak nije i ne smije biti pokazatelj budućih rezultata. Savjetuje se da ulagači uvijek sami istraže sve opcije prije ulaganja u određenu dionicu.

A ako ulažete, postoji nekoliko razloga zašto bi upravo ovaj trenutak mogao biti savršen za ulaganje:

Bit ćete ispred događaja! Crni petak obično je jedan od najprometnijih dana za kupovinu u godini, pa je vjerojatno da će dionice maloprodaje i e-trgovine rasti, potaknute povećanom prodajom. Kupnjom ovih dionica sada, ulagači mogu biti ispred događaja i potencijalno profitirati od povećane potražnje.

Iskoristite niže cijene! Mnoge su vrijednosti dionica pale posljednjih mjeseci zbog rastućih kamata i drugih problema. Za ulagače ovo može biti dobra prilika za kupnju dionica uz popust.

Ulažete u dugoročni rast maloprodaje i e-trgovine! Očekuje se da će maloprodaja i e-trgovina dugoročno nastaviti rasti, a ulažući sada u dionice moći ćete iskoristiti potencijalni rast.

Općenito, dionice za Crni petak mogu biti dobra investicija za ulagače koji žele profitirati od povećane potražnje za robom za maloprodaju i e-trgovinu u danima koji slijede. Međutim, trebali biste pažljivo odvagnuti rizike i koristi prije ulaganja u navedene dionice.

23.11.2023. 13:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh