« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
KOMENTAR

Trumpova potraga za jednorogom

Teatar apsurda u Washingtonu. Direktor FBI-a James Comey bi na zahtjev Bijele kuće trebao istražiti nešto što se nikada nije dogodilo. To je čisto gubljenje vremena, smatra dopisnik DW-a iz Washingtona Miodrag Šorić

Je li Obama stvarno prisluškivao Trumpa?
Je li Obama stvarno prisluškivao Trumpa? (Arhiva)
Više o

Barack Obama

,

Donald Trump

,

prisluškivanje i praćenje

,

James Comey

James Comey ima zadaću istražiti kada i kako je Obamina administracija prisluškivala izborni tim predsjedničkoga kandidata Donalda Trumpa. Pri tome su i direktor FBI-a Comey i drugi agenti već više puta rekli da nema nikakvih dokaza da je Trump prisluškivan.

Svaki imalo uviđavan čovjek bi odustao od namjere da se istraga nastavi. Ne i Donald Trump. On ne posustaje. Njegov glasnogovornik objavljuje: ispitivanja su tek počela. Drugim riječima: Comey i njegove kolege će se još mjesecima baviti nečim što se nikada nije dogodilo. Isto tako bi se mogli uputiti u potragu za jednorogom - samo zato što autor knjige za djecu tvrdi da on postoji. I tako se mogu trošiti milijuni poreznih obveznika.

Ni Demokrati nisu puno bolji. Oni traže materijale koji terete Trumpa. Insinuiraju da je sadašnji predsjednik izabran samo zahvaljujući pomoći Kremlja. Postoje, istina, dokazi da su se sastajali članovi Trumpove izborne mašinerije i ruskih instanci. Ali, jasnog dokaza o dogovorima Kremlja i Trumpa ili da je utjecaj Moskve odlučio izbore - nema. Odgovarajuća ispitivanja tajnih službi SAD-a do sada nisu donijela takve spoznaje.

Nema vremena za građane

Što Demokratima ni najmanje ne smeta. Oni inzistiraju da FBI, NSA ili CIA nastave tražiti veze između predsjednika i Moskve. Možda će se nešto naći? Pa i ako se ne nađe: već i stalno ponavljanje sumnji baca na predsjednika loše svjetlo. To djeluje: naklonost građana Trumpu trenutno iznosi ekstremno niskih 39 posto. Kaos u glavnom gradu nagriza njegov autoritet i još lakše ga izbacuje iz takta.

Američki zastupnici su uposleni političkim igrarijama. Pri tome - drukčije nego u Njemačkoj - nemaju baš puno vremena da se pozabave rješavanjem pravih problema. Jer, njihovi sunarodnjaci svake dvije godine biraju novi Predstavnički dom. S obzirom da u godini prije tih izbora vlada predizborna kampanja, zastupnici će samo neposredno po ulasku u Parlament moći baviti se donošenjem zakonskih inicijativa. Što to vrijeme čini - ili bi trebalo činiti - utoliko dragocjenijim.

Amerika s Donaldom Trumpom - to je zemlja puna uzbuđenja, s insceniranim izvanrednim stanjem koje nikako da se okonča. Politička klasa je potisnula i zaboravila interese vlastitog stanovništva. Borba za vlast je postala sama sebi svrha. Za reformu zdravstva, poreznog sustava ili infrastrukture nema vremena, nema snage.

Neprijatelji Amerike će se veseliti. Njezini prijatelji i saveznici, među kojima i Njemačka, moraju se zamisliti: možemo li zaista još računati na američku politiku - ili će je potraga za jednorogom u potpunosti apsorbirati?

Piše: Miodrag Šorić/DW
23.03.2017. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh