« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
AJOJ!

Trump ne odustaje od zida na granici

Oba doma Kongresa ispred njega i moćna protivnica za vratom: američki predsjednik Donald Trump je održao svoj drugi govor o stanju nacije. Slao je pomirljive poruke, ali ostao tvrd

Trump i njegove ideje...
Trump i njegove ideje... (Arhiva)
Više o

Donald Trump

,

zid

U prve dvije godine na funkciji predsjednika Donald Trump je podijelio SAD kao ni jedan drugi predsjednik prije njega. Ipak u ovoj situaciji je izabrao riječi koje spajaju kako bi smanjio raskol između dva politička tabora. Trump je rekao da dnevni red koji želi predstaviti nije ni dnevni red republikanaca ni demokrata. "To je dnevni red američkog naroda", rekao je on. Nije riječ o strankama, već o zemlji, poručio je Trump. Također je rekao da se mora ponovo razviti umjetnost sklapanja kompromisa. "Skupa možemo prekinuti desetljeće političke pat pozicije. Možemo nadići razlike, izliječiti stare rane, stvoriti nove koalicije i naći nova rješenja", rekao je Trump.

"State of the Union" se zove pompozno inscenirani govor američkog predsjednika pred Kongresom. 45,6 milijuna Amerikanaca je u siječnju 2018. godine pratilo ovaj politički spektakl. Zbog toga je Donald Trump bio pogođen kada mu je demokratkinja Nancy Pelosi ovaj nastup prvo bila zabranila. Predsjednica Predstavničkog doma je iskoristila svoje pravo i otkazala govor sve dok je trajao djelomični zastoj rada vlade ("Shutdown") zbog neprihvaćanja proračuna za 2019. Obje strane su se međutim u konačnici dogovorile oko privremenog proračuna koji omogućuje financiranje samo do kraja idućeg tjedna.

Ekonomija: "Najuspješnija vlada, jaka nacija"

Predsjednik se pohvalio svojim ekonomskim uspjesima: SAD upravo doživljava "ekonomsko čudo", rekao je Trump. "Jedino što može zaustaviti jako američko gospodarstvo su glupi ratovi ili stranačke istrage", rekao je on. Ovo je bilo jasno upiranje prstom na posao posebnog istražitelja Roberta Muellera koji istražuje Trumpove kontakte s Moskvom tijekom predizborne kampanje i druge moguće ilegalne postupke.

Useljavanje: "Zidovi funkcioniraju i spašavaju živote"

Trump je ponovo zatražio od Kongresa reformu američkog Zakona o useljavanju. "Imamo moralnu obvezu stvoriti sustav useljavanja koji štiti život i radna mjesta građana", rekao je on. Legalno useljavanje je, kako je rekao, obogaćivanje za zemlju. Ipak ugrožena južna granica, kako je rekao, mora biti "obranjena". Ilegalna migracija, po Trumpovim riječima, ugrožava radna mjesta i socijalne izdatke. Radnici plaćaju cijenu za to, rekao je Trump.

U ovom unutarnjopolitičkom sukobu oko njegove planirane gradnje zida Trump nije pokazao nikakvu spremnost na kompromis: "Pobrinut ću se za to da zid bude izgrađen!"

Sjeverna Koreja: "Susrest ću Kima u Vijetnamu"

Trump i njegov sjevernokorejski kolega Kim Jong Un će se osam mjeseci nakon povijesnog summita u Singapuru ponovo sastati. Dugo očekivani drugi susret će biti već u ovom mjesecu, najavio je Trump i to 27. i 28. veljače u Vijetnamu.

Afganistan: "Velike nacije ne vode beskonačne ratove"

Trump želi smanjiti broj američkih vojnika u Afganistanu. Rekao je da njegova vlada u tom smislu vodi konstruktivne razgovore i s talibanima. "Ne znamo hoće li doći do dogovora, ali nakon 20 godina rata došlo je vrijeme da se barem potrudimo oko mira", rekao je Trump.

Dotakao se i trgovinskog sukoba s Kinom. On je ponovo optužio Kinu za krađu intelektualnog vlasništva. Ugovorom mora biti okončana nekorektna praksa kao i kronični trgovinski deficit SAD-a i moraju biti zaštićena američka radna mjesta, poručio je Trump.

Nancy Pelosi i brojne druge žene su tijekom Trumpovog govora bile obučene u bijelo. Cilj je bio podsjetiti na Pokret suffragette s početka 20. stoljeća koji se zalagao za prava žena, među ostalim i pravo biranja. Na izborima za Kongres održanim prošlog studenoga izabran je rekordan broj žena u Predstavnički dom. U ovom domu su demokrati većina od početka godine, dok Trumpovi republikanci i dalje imaju većin u Senatu.

Protivnički govor Abramsove

Demokratkinja Stacey Abrams je oštro kritizirala Trumpa zbog zastoja u radu vlade. Sramota je da se sa životnim potrebama ljudi igraju političke igre, rekla je Abrams u Atlanti u njenom protugovoru o stanju nacije. Zbog sukoba oko Trumpovih zahtjeva za gradnju zida došlo je do petotjednog djelomičnog zastoja u radu vlade. Bio je to najduži "shutdown" u povijesti zemlje. Stotine državnih službenika su morale raditi bez plaće ili otići na odmor. Abramsovu su demokrati izabrali da održi protugovor Trumpovom. Ova 45-godišnjakinja slovi kao snaga u usponu među demokratima.

Piše: DW/agencije
07.02.2019. 08:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    07.02.2019. 10:28
    nek troši pare
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh