« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 5 mjeseci
SAD

Trump na udaru kritika

Nakon američkih međuizbora kritičari u Republikanskoj stranci i konzervativnim medijima optužuju bivšeg predsjednika Trumpa za razočaravajuće rezultate. Neki ga nazivaju „teretom“ za stranku i kažu: „Dosta je.“

Gluposti je radio i radi...
Gluposti je radio i radi... (Arhiva)
Više o

SAD

,

Donald Trump

,

kritike

Mada odnosi snaga u Kongresu nakon međuizbora u SAD-u još uvijek nisu jasni, u Republikanskoj stranci raste interna kritika na račun bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Od njega se, osim političara, distancira i čitav niz konzervativnih medija.

Pojedini ističu da je stranka postigla razočaravajuće rezultate na svim izborima nakon što je Trump došao na vlast 2016. godine. Konzervativni Wall Street Journal nazvao je Trumpa u svom članku „najvećim gubitnikom Republikanske stranke" i podsjetio da je on doživio neuspjeh na izborima 2018., 2020., 2021. i 2022. Također se navodi da su na ovim međuizborima izgubili republikanski kandidati u saveznim državama, koji su mogli odnijeti „jasnu" pobjedu.

U Republikanskoj stranci se raspravlja o tome i zato što se očekuje da će Trump idući tjedan najaviti svoju kandidaturu za predsjedničke izbore 2024. Pat Toomey, republikanski senator iz Pennsylvanije, kritizirao je Trumpov izbor kandidata za ove međuizbore. Bivši predsjednik Zastupničkog doma u Kongresu Paul Ryan je Trumpa čak nazvao "teretom" koji pogoršava šanse stranke na predsjedničkim izborima 2024. „Mi želimo dobiti Bijelu kuću i znamo da je poraz na izborima s Trumpom puno vjerojatniji", rekao je on.

„Dosta je"

Winsome Earle-Sears, zamjenica guvernera Virginije, nekadašnja gorljiva Trumpova zagovornica, je izjavila da su birači u utorak poslali „vrlo jasnu poruku": „Dosta je." „Birači su rekli da žele drugog vođu. A pravi vođa shvaća kad postaje teret." Ona je objavila da ne može podržati još jednu Trumpovu kampanju.

I Fox News, koji je dugo bio Trumpova omiljena TV-postaja, oštro je kritizirao 76-godišnjeg bivšeg predsjednika i istovremeno hvalio njegovog rivala Rona DeSantisa, koji je uvjerljivo pobijedio na izborima za guvernera u Floridi. „Najveći dobitnik međuizbora bio je bez sumnje guverner DeSantis, čija je uvjerljiva pobjeda u saveznoj državi Floridi bila zadivljujuća", napisala je Foxova kolumnistica Lis Peek. „A najveći gubitnik? Donald Trump."

Fox News je dio Murdochove medijske grupe koja je u SAD-u vrlo utjecajna. Ona je dugo pozitivno izvještavala o Trumpu. Za svog predsjedničkog mandata Trump je postaji Fox News redovito davao duge intervjue u kojima skoro da i nije bilo kritičkih pitanja.

Odnos snaga i dalje nejasan

Nada republikanaca u jasnu pobjedu na međuizborima nije se ostvarila. Još uvijek je otvoreno pitanje tko će ubuduće imati većinu u Senatu i Zastupničkom domu. Još uvijek nisu objavljeni konačni rezultati za tri mjesta u Senatu. U Arizoni i Nevadi se još broji, u Georgiji je već sada jasno da će se izbori ponoviti u prosincu. I u Zastupničkom domu još uvijek nije jasan odnos snaga. Republikanci, doduše, trenutačno imaju 20 mandata više, ali za većinu im treba još sedam mandata. Za sada nedostaju rezultati za 32 zastupnička mjesta.

13.11.2022. 07:53:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    13.11.2022. 10:48
    nek zove dr oza
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh