« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
EH, DA ...

Trump i rasizam

Predsjednik SAD-a Donald Trump nije baš poznat po političkoj korektnosti i senzibiliziranom jeziku. Popis njegovih rasističkih komentara je dug. Donosimo neke od njih

Trump udara bez zadrške
Trump udara bez zadrške (Arhiva)
Više o

Donald Trump

,

rasizam

,

izjave

Mržnjom ispunjena retorika za vrijeme izborne kampanje, uvredljivi tweetovi puni rasističkih stereotipa - ili pak nedostatak jasnog distanciranja od desnoekstremnog nasilja poput onog u gradiću Charlottesvilleu. Često je Trump izjavio nešto što je diljem svijeta izazivalo zgražanje.

Trump o Obami: "Zašto ne pokaže svoj rodni list?"

Predsjednik crne boje kože? U očima pristaša rasističkog takozvanog "Birther" pokreta to apsolutno ne ide. Trump je dugo bio najpoznatiji zagovornik teorije prema kojoj Barack Obama navodno nije rođen u SAD-u već u Keniji te da nije kršćanin. U jednom intervjuu za američki televizijski kanal ABC je Trump 2011. godine prvi put izjavio svoje sumnje u mjesto rođenja tadašnjeg predsjednika SAD-a. "Zašto ne pokaže svoj rodni list", kazao je Trump tada. Zatim, u kolovozu 2012., usred izborne utrke između Obame i republikanca Mitta Romneya, Trump je dolio ulje na vatru preko Twittera: "Jedan izuzetno vjerodostojan izvor je nazvao u mom uredu i kazao mi da je rodni list Baracka Obame falsifikat."

Uvijek iznova je Trump pod upitnik dovodio Obamin legitimitet, ustrajavao na teoriji zavjere - čak i nakon što je Bijela kuća objavila Obamin rodni list. U rujnu 2016. je tada predsjednički kandidat Trump odjednom priznao: "Predsjednik Obama je rođen u SAD-u i točka." No nije poznato je li se ikad ispričao kod svog prethodnika za tu apsurdnu diskreditaciju.

Trump o meksičkim migrantima: "Kriminalci i silovatelji"

Stalni "hit" za vrijeme Trumpove izborne kampanje je bilo njegovo huškanje protiv Meksikanaca. Uvijek iznova je vrijeđao Meksikance i Amerikance s meksičkim korijenima. 2015. je Trump grmio: "Meksiko nam ne šalje one najbolje. Šalje nam ljude koji imaju mnoge probleme. Oni donose droge, kriminal, oni su silovatelji. A neki od njih, pretpostavljam, su dobri ljudi." Trump je iz toga izveo jedno od svojih najspornijih izbornih obećanja: izgradnju zida na granici sa susjednom zemljom, a koji "Meksiko mora platiti".

Trump o muslimanskoj majci vojnika: "Smije li ona uopće govoriti?"

Dodatni žestoki ispad je bila Trumpova reakcija na govor Khizra Khana čiji je sin 2004. kao američki vojnik poginuo u ratu u Iraku. Taj američki odvjetnik s pakistanskim korijenima je u ljeto 2016. na stranačkom kongresu demokrata izrazio žestoku kritiku zbog Trumpove predsjedničke kandidature i njegovog rasizma. Dok je govorio njegova supruga Ghazala Khan je stajala pored njega. Njezinu šutnju je Trump interpretirao na svoj način: "Ako pogledate njegovu ženu, kako je stajala tamo. Nije imala ništa za reći. Možda nije smjela ništa govoriti." Na društvenim mrežama je to shvaćeno ne samo kao neumjesno, već i kao rasistička izjava protiv muslimana.

Trump o muslimanima: "Islam nas mrzi"

Iz raznih Trumpovih citata se može iščitati odbojnost prema muslimanima. Tako je Trump u jednom intervjuu 2015. za TV-kanal ABC tvrdio o terorističkim napadima od 11. rujna 2001.: "Tu su bili ljudi u New Jerseyu koji su to gledali, veliki dijelovi arapskog stanovništva koje je slavilo kad su se urušile zgrade." Tvrdnja koja je dokazano bila lažna.

Na CNN-u je u ožujku 2016. predsjednički kandidat Trump izjavio: "Mislim da nas islam mrzi." Drugi put je kazao: "Imamo probleme s muslimanima i imamo probleme s muslimanima koji dolaze u našu zemlju." Jedna od prvih službenih odluka predsjednika Trumpa je zatim bila i sporna zabrana ulaska u zemlju za ljude iz šest većinski muslimanskih zemalja.

Trump o desnom ekstremizmu: "Rasizam je zao"...ili ipak ne?

Nakon nasilja desnih ekstremista i sukoba s protudemonstrantima Trump prvo nije izjavio ništa. Zatim je govorio o "nasilju na svim stranama" a da eksplicitno ne imenuje rasiste i neonaciste. Nakon žestoke kritike je ipak jasno izjavio: "Rasizam je zao i oni koji u to ime čine nasilje su kriminalci i zločinci". Nekoliko dana kasnije je takoreći revidirao svoju izjavu i ponovno izjavio: "Na jednoj strani je bila jedna grupa koja je bila loša, na drugoj strani je bila jedna grupa koja je također bila jako nasilna."

Ono što je u tom kontekstu brizantno jeste i uloga Stevea Bannona. Trumpov glavni strateg je bio šef desnopopulističkog medijskog magazin "Breitbart", glasila rasističkog pokreta "Alt-Right". Osim toga, kritičari Trumpu predbacuju da se ne distancira dovoljno vjerodostojno od desnoekstremnih skupina kao što su bijeli suprematisti, Ku Klux Klan ili "Alt-Right". Dodaju kako Trump te grupacije samo potvrđuje u njihovoj mržnji.

Piše: Vera Kern/DW
21.08.2017. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh