« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
STANJE? ČUDNO...

Trump i Kim: Ostavimo prošlost za nama

Američki predsjednik Trump i sjevernokorejski diktator Kim Jong Un su potpisali sporazum koji bi trebao jamčiti mir na Korejskom poluotoku. Čitav poluotok bi trebao biti bez atomskog oružja

Što je zapravo potpisano?
Što je zapravo potpisano? (Twitter)
Više o

Donald Trump

,

sastanak

,

Kim Jong-un

Nakon više razgovora američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog diktatora Kim Jong Una u Singapuru, kako u društvu savjetnika tako i u „četiri oka" i uz prisustvo samo prevoditelja, svečano je potpisan sporazum između SAD-a i Sjeverne Koreje. U međuvremenu je objavljen i tekst sporazuma. Po riječima američkog predsjednika, ovaj „povijesni" sporazum će značiti uklanjanje svakog nuklearnog oružja s Korejskog poluotoka. Zauzvrat, ovaj američki predsjednik dao je Sjevernoj Koreji „sigurnosna jamstva".

Ta denuklearizacija treba „veoma brzo početi", izjavio je Trump i o detaljima sporazuma je izjavio tek kako je „opsežan". Isto tako, nije krio zadovoljstvo ovim susretom nakon kojeg će „čitav svijet vidjeti promjene". „Išlo je bolje nego što je bilo tko očekivao", izjavio je Trump između razgovora s Kimom. Tvrdi kako je postignuto „mnoštvo napretka" i kako su razgovori bili „stvarno veoma pozitivni".

Uoči sastanka u singapurskom hotelu Capella je sjevernokorejski diktator podsjetio kako „nije bilo lagano doći ovdje". Jer „stare prakse i predrasude su djelovale protiv nas, ali mi smo ih sve savladali. I sad smo ovdje."

Trump je najavio kako „ćemo imati sjajan odnos, bez ikakve sumnje" i na koncu je pozvao i Kim Jong Una u posjet Sjedinjenim Državama. Tvrdi kako je Sjeverna Koreja zaslužila ovaj susret „na istoj razini" s predsjednikom supersile ustupcima na koje je bila spremna: „Naši taoci (su vraćeni), testovi i istraživanje i sva lansiranja raketa su zaustavljeni", pisao je Trump na Twitteru. „A stručnjaci koji su mi od početka tvrdili da griješim, nemaju što više reći." Kod talaca Trump misli na tri građanina SAD-a koji su ovog svibnja pušteni iz zatvora Sjeverne Koreje.Susret i sporazum SAD-a i Sjeverne Koreje koje su teoretski još uvijek u ratu - Korejski rat je 1953. stao tek potpisom prekida paljbe, ali ne i mirovnim sporazumom, najviše je naravno obradovao Seul i Južnu Koreju. Kad je nedavno Trump otkazao susret s Kimom i prije nego što se opet predomislio, o svemu tome nije ništa rekao vladi Južne Koreje. Sad se i Sjeverna Koreja nada boljoj gospodarskoj suradnji, kako s SAD-om tako i sa „svojom braćom" na jugu Korejskog poluotoka.

 

Piše: aš/dpa/DW
13.06.2018. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh