Trovanje hranom - kako ga uspješno spriječiti
Ljudi zaraženi organizmima koji se prenose hranom mogu biti bez simptoma ili mogu imati simptome u rasponu od blage crijevne nelagode do teške dehidracije i krvave stolice i proljeva
Trovanje hranom je često u ovim vrelim danima. Iako ne mora nužno biti opasno po život, ipak se radi o prilično neugodnoj situaciji koju bi svakako trebalo srpiječiti.
Ljudi zaraženi organizmima koji se prenose hranom mogu biti bez simptoma ili mogu imati simptome u rasponu od blage crijevne nelagode do teške dehidracije i krvave stolice i proljeva.
Donosimo vam par savjeta kako možete spriječiti da dođe do trovanja hranom:
- ako imate proljev ili povraćate, nemojte pripremati hranu za druge
- dobro operite ruke sapunom nakon diranja kućnih ljubimcima ili čišćenja iza njih
- izbjegavajte nekuhanu, mariniranu hranu i sirovo meso, ribu ili jaja
- izbjegavajte sirovo (nepasterizirano) mlijeko ili hranu u kojoj je sirovog mlijeka
- majčino mlijeko je najsigurnija hrana za bebe. Dojenje sprječava mnoge bolesti uzrokovane hranom i druge zdravstvene probleme
- nemojte davati med djeci mlađoj od godine dana
- nemojte jesti hranu koja izgleda ili miriše pokvareno ili bilo koju hranu iz ispupčenih limenki ili popucanih staklenki
- nemojte jesti pripremljenu hranu koja je bila izvan hladnjaka duže od dva sata
- nemojte odleđivati smrznuto meso na sobnoj temperaturi. Neka se meso postupno odledi u hladnjaku ili ga brzo otopitite u mikrovalnoj pećnici i odmah pripremite
- pažljivo odaberite i pripremite ribu i školjke, kako biste osigurali kvalitetu i svježinu
- prije jela temeljito operite sirovo voće i povrće
- provjerite datum isteka svih namirnica
- uvijek operite ruke prije pripreme hrane; posuđe perite s vrućom vodom i sapunicom, nakon što ga upotrijebite za pripremu bilo kojeg mesa ili ribe
Novi komentar