« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Tribina za Međunarodni dan pismenosti

Uskoro i Tjedan cjeloživotnog učenja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

UNESCO

,

pismenost

,

Međunarodni dan pismenosti

Tribinom "Pojam pismenosti u 21. stoljeću", u organizaciji Agencije za obrazovanje odraslih, 8. rujna i u Hrvatskoj će se obilježiti Međunarodni dan pismenosti kojim se ističe iznimna važnost pismenosti u oblikovanju poželjne budućnosti.

Ciljevi obilježavanja su promocija kulture učenja, senzbilizacija javnosti o potrebi cjeloživotnog učenja te rasprava o definiranju i redefiniranju pojma pismenosti u 21. stoljeću, priopćila je Agencija.

Na tribini, koja će se održati u Europskom domu, sudjelovat će stručnjaci, predstavnici vlasti i poslodavaca, a predstavit će se i skorašnji Tjedan cjeloživotnog učenja.

UNESCO obilježava Međunarodni dan pismenosti od 1966., a ovogodišnja tema je "Pismenost je najbolji lijek", jer pojam pismenosti više nije vezan samo uz čitanje i pisanje, već je zašao u sva područja života i označava sposobnost pronalaženja, razumijevanja i korištenja informacija u svrhu boljeg osobnog napredovanja.

Po procjenama UNESCO-a, oko 774 milijuna ljudi je nepismeno, od kojih su dvije trećine žene. Po globalnoj skali, petina odraslih ne zna čitati ni pisati, 75 milijuna djece ne ide u školu, a mnoga ju djeca pohađaju neredovito ili su od nje odustala. (HINA)

04.09.2008. 17:15:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh