« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
Branko Katalinić

Hrvatska znanost treba konkretne ciljeve

Ako se hoće nešto ozbiljno napraviti, ne može svatko sve istraživati

Što i za koga u stvari rade hrvatski znanstvenici?
Što i za koga u stvari rade hrvatski znanstvenici? (Getty Images)
Više o

Branko Katalinić

,

znanost

,

hrvatska znanost

Ugledni stručnjak za tehniku i robotiku Branko Katalinić smatra kako ne može svatko sve istraživati ako se nešto ozbiljno želi napraviti u hrvatskoj znanosti, te da se moraju postaviti konkretni ciljevi.

U razgovoru za najnoviji broj "Glasa Koncila" Katalinić ističe kako je sve vezano uz ostvarivu korist, a u Hrvatskoj gotovo ništa nije vezano uz ostvarivo, nego uz to da se publiciraju radovi, prave karijere. Napominje kako su temeljna istraživanja važna, ali imaju smisao samo ako se primijene.

Upitan je li realno da se Hrvatska pozicionira u gornjoj trećini svjetske znanosti, kaže kako u tom slučaju treba podsjetiti na pitanje: "U kojoj smo mi trećini po BDP-u?" Dodaje kako smo u Europi na dnu liste, a da bi se moglo utrošiti u znanost i biti u gornjoj trećini, pita na koliko drugih mjesta će nedostajati taj novac?

"Hrvatska se može poboljšati samo time da se realiziraju stvari, a ne da se kaže što bi trebalo raditi", tvrdi, ističući kako se u Hrvatskoj radi na horuk, prigodno, ne postoji upornost i mirnoća, sve je vezano uz bljesak.

Branko Katalinić, rodom iz Starigrada, osnivač je studija mehatronike na Tehničkom sveučilištu u Beču, gdje je profesor na području robotike, fleksibilnih proizvodnih i inteligentnih sustava. Predaje na još osam sveučilišta od Europe do Japana, dobitnik je mnogih međunarodnih priznanja i sedam doktorata tehničkih znanosti.

Upozorava kako se danas tehnika zlorabi u gigantskim razmjerima i to nije bez posljedica.

"Inženjerima koji kreiraju tehniku treba prenijeti i odgovornost. A ona se mora sastojati u tome da nešto ne čine unatoč tomu što su za to plaćeni", izjavio je dodajući kako u medicini postoji etika, a u tehnici etike nema i treba ju uvesti. (HINA)

04.09.2008. 17:07:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh