« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
HAKOM

Tri županije večeras prelaze na digitalno emitiranje TV signala

Večeras u 23,59 sati prestaje emitiranje analognog signala u Međimurskoj, Varaždinskoj i Koprivničko-Križevačkoj županiji

(Wikipedia)
Više o

digitalno emitiranje

,

TV signal

,

analogno emitiranje

Međimurska, Varaždinska i Koprivničko-Križevačka županija večeras prelaze na digitalno emitiranje nacionalnog TV signala, priopćila je danas Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM).

Večeras u 23,59 sati prestaje emitiranje analognog signala nacionalnih TV nakladnika u trećoj digitalnoj regiji u Hrvatskoj. Građani tih županija još se jednom pozivaju da provjere imaju li odgovarajuću opremu za nesmetan nastavak praćenja televizijskog programa.

HAKOM savjetuje da na vrijeme osiguraju sve neophodne pretpostavke za nesmetan prijam digitalnog TV signala. Građani s pojedinačnim, odnosno privatnim antenskim sustavom trebaju osigurati postojeću antenu koju su i do sada koristili te digitalni (DVB-T) prijamnik kojeg je moguće zasebno nabaviti u trgovinama s tehničkom opremom.

Taj zasebni prijamnik se priključuje na antenu, a zatim na postojeći TV uređaj.

Prijam digitalnog signala može se osigurati i nabavkom TV uređaja novije generacije koji već ima ugrađen digitalni prijamnik. U tom je slučaju mogućnost prijama digitalnog signala navedena na samom kućištu uređaja ili u njegovim uputama za korištenje. U oba slučaja pri plaćanju je moguće koristiti kupon kojim hrvatska vlada sufinancira nabavku digitalnoj prijamnika, a svaki ga je RTV pretplatnik dobio na kućnu adresu.

Provjerite funkcionalnost ZAS-a

Stanari zgrada, odnosno svi koji se koriste zajedničkim antenskim sustavom (ZAS), u dogovoru s upraviteljem zgrade trebaju osigurati provjeru njegove funkcionalnosti i pripremljenosti i po potrebi prilagoditi ga za prijam i prijenos signala digitalne televizije. Provjeru zajedničkog antenskog sustava i moguće potrebne preinake obavlja stručna osoba koja se bavi projektiranjem, izgradnjom i servisiranjem ZAS-a, pojašnjavaju iz HAKOM-a.

Prelazak s analognog na digitalno zemaljsko emitiranje TV signala nema utjecaja na one koji TV program prate putem kabelske, satelitske televizije ili putem internetske televizije (IPTV). Navedeni korisnici samim time ne trebaju poduzimati nikakve posebne radnje te će ih o eventualnim budućim promjenama obavijestiti pružatelji usluge.

Od 3. ožujka 2010. godine, program nakladnika na državnoj razini (HRT 1, HRT 2, NOVA TV i RTL) na području Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije nastavit će se emitirati putem digitalne zemaljske televizije (DVB-T) na kanalu 44, odnosno kanalu 48. Istodobno, programi lokalnih TV postaja započet će eksperimentalno digitalno emitiranje na 36. kanalu.

HAKOM također naglašava da je tijekom provedbe plana prelaska na isključivo digitalno emitiranje TV signala došlo je do promjena u vremenu i slijedu izvođenja. Tako će umjesto četiri regije u ožujku na novi sustav prijeći ukupno dvije: D3 i D7 (Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-Križevačka te Zadarska i Šibensko-Kninska županija). U do sada neiskorištenom razdoblju do kraja lipnja na digitalni će signal prijeći ukupno tri regije sa sedam županija.

Digitalno emitiranje do 5. listopada

Regija D9, odnosno Dubrovačko-neretvanska županija prijeći će na digitalno emitiranje 27. travnja 2010., a regija D1 koju čine Osječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija 25. svibnja 2010., regija D2 u kojoj su Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Brodsko-posavska županija 29. lipnja 2010.

Regija D6, Karlovačka i Ličko-senjska županija prijeći će na digitalno emitiranje 20. srpnja 2010., a regija D8 odnosno Splitsko-dalmatinska županija će to učiniti 17. kolovoza 2010.

Na kraju, regija D4 u kojoj su Zagrebačka, Sisačko-moslavačka i Krapinsko-zagorska županija te Grad Zagreb na digitalno emitiranje tv programa prijeći će 5. listopada 2010., stoji u priopćenju HAKOM-a.

Detaljnije informacije o prelasku na digitalno emitiranje signala moguće je saznati putem vladinih internetskih stranica na adresi www.vlada.hr/dtv te putem vladinog pozivnog centra na besplatnom telefonu 0800 11 2011. Dodatne informacije moguće je dobiti i putem Hrvatske televizije na internetskim stranicama www.hrt.hr/dvbt te putem upita na adresu elektroničke pošte dvbt@hrt.hr.

03.03.2010. 13:42:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh