« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 25 dana
SUPER!

Tri stvari koje sreća radi našem tijelu

Vaše će tijelo regirati sretno na maženje ljubimaca, ljubljenje, hodanje na svježem zraku pa čak i smijanjem na silu

Sreća je najbolji osjećaj na svijetu
Sreća je najbolji osjećaj na svijetu (Shutterstock)
Više o

sreća

,

emocije

,

zdravlje

Sreća je najljepša emocija, čak se može reći bolja i od ljubavi, i to bez obzira na to je li rezultat nekog velikog životnog događaja poput zaruka ili sitnica poput čokolade. 

Taj jedinstveni osjećaj događa se u našem mozgu, a iako je mi osjećamo kroz suze radosnice ili smijeh, neurotransmiteri šalji poruke i određenim dijelovima našeg tijela. 

Upravo ti neurotransmiteri odgovorni su za sve procese i osjećaje u tijelu pa tako sreća ima i dokazane pozitivne učinke na naše tijelo. 

  • potiče zdraviji načiin života
  • ojačava imunitet
  • bori se sa stresom i bolovima
  • potiče dugovječnost

Evo kako ta sreća ide kroz tijelo i koje fizičke učinke ostavlja na organe:

Autonomni živčani sustav - autonomni sustav zadužen je za sve proces koji se u tijelu događaju bez vašeg 'pristanka' odnosno bez da se vi morate truditi. To su procesi poput disanja, probavljanja ili širenja zjenice. I autonomni živčani sustav dolazi pod utjecaj sreće pa se tako disanje ubrzava u nekoj situaciji ili se usporava u opuštajućim situacijama poput šetnje šumom. Osim toga, zjenice se šire za vrijeme seksualnog uzbuđenja. Može doći i do pretjersnog znojenja ili nskupljanja sline, a sve je to rezultat utjecaja sreće na autonomni sustav.

Krvožilni sustav - jeste li primijetili da ste posebno sretni, kada vam se lice zacrveni i srce ubrza? To je tipična reakcija vašeg tijela na sreću, a ključan je krvožilni sustav. Na njega sreća može imati različite utjecaje, kaže doktorica Samuel, pa je moguće da se zacrvenite li da vam tijelo promijeni temperaturu. 

Mozak - odgovoran je za gotovo svaku našu emociju, a ta ista emocija utječe na naš mozak. Različiti djelovi mozga odgovorni su za određene osjećaje, upozorava doktorca Diana Samuel za Healthline: "Primjerice, prednji režanj 'nagleda' vaše emotivno stanje, a talamus određuje kako ćete reagirati na koju emociju." U mozgu se, kada smo sretni, otpuštaju hormon dopamin i serotonin, a zatim mozak dalje šalje signale tijelu. 

Stoga, ako ništa drugo, prevarite svoje tijelo - pustite si par smiješnih videa, nasmijte se od srca i procesi u tijelu će se dogoditi...

23.09.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh