« Život
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
EH, DA ...

Tri stvari koje dolaze s tridesetima

Tridesete su nove dvadesete, to ste vjerojatno već čuli toliko puta da vam izlazi na uši, pa evo tri razloga zašto to nije istina

Sretniji ste nego u dvadesetima, ali...
Sretniji ste nego u dvadesetima, ali... (Arhiva)
Više o

sreća

,

metabolizam

,

plodnost

,

libido

,

tridesete

Tridesete su nove dvadesete, tješi se ekipa koja je dostigla treću okruglu brojku godina života misleći i dalje da su mladi, neuništivi i totalno cool... no, s godinama o kojima govorimo dolazi jedna dobra stvar - sreća i zadovoljstvo životom jer većina ljudi već ima što za pokazati, bilo obitelj ili karijeru, a neki i oboje.

Ipak, uz to dolaze i tri stvari koje teško da i najveći optimist može proglasiti dobrima, pogotovo ako je muškarac...

Libido - muškarcima se u tim godinama počinje smanjivati i sve je manje vrućih pogleda prema dragoj, dok je kod Nje situacija potpuno obrnuta jer joj seksualna želja raste. Dok su žene seksualno najaktivnije od 27. do 45. godine, muškarcima nakon tridesete libido svake godine pada za jedan posto.

Metabolizam - tu su spolovi ravnopravni jer se usporava i muškarcima i ženama, a smanjuje se i mišićni tonus zbog manje proizvodnje hormona rasta. Nema više tamanjenja svega sa stola bez posljedica na struk jer bazalni metabolizam pada od jedan do tri posto po desetljeću. Sjedilački poslovi znače i 150 kalorija potrošnje manje po danu, a ako mislite da je to malo, matematika kaže suprotno - ako vam prehrane ostane jednaka kao u dvadesetima, evo vama 7 kg viška u samo jednoj godini.

Plodnost - i opet ravnopravnost među spolovima, jer ženska plodnost počinje padati oko 30., do 32. godine postotak fertiliteta počinje se postupno smanjivati, a do 35 pada brže. Isto tako, muška plodnost pada i pokretljivost spermija kontinuirano se smanjuje u dobi između 20 i 80 godina, što znači da je parovi teže začeti.

Sve u svemu, mjesta panici nema, ali da vrijedi ona da se trebate ponašati u skladu sa svojim godinama - vrijedi itekako!

27.05.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh