« Glazba
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
TURNEJA

Tri sjajna orkestra udružena kao Jumbo Big Band u dvorani Lisinski

Na mini turneji Jumbo Big Band izvodit će skladbe posebno priređene upravo za takav, veliki sastav, ali će i svaki orkestar samostalno odsvirati repertoar po kojima je prepoznatljiv

Jumbo Big Band
Jumbo Big Band (Arhiva)
Više o

Jumbo Big Band

,

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije

,

Big Band Radio-televizije Slovenije

,

Big band Radio Televizije Srbije

Nakon velikog uspjeha zajedničkog koncerta održanog 17. studenoga 2018. u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, Big Band Radio-televizije Slovenije i Big band Radio Televizije Srbije ponovno se udružuju kao Jumbo Big Band.

Pod ravnanjem makedonskog dirigenta mlađe generacije, Vladimira Nikolova, školovanog na Amsterdamskom konzervatoriju, koji osim kao bandleader, djeluje i kao skladatelj producent, aranžer, pijanist i gitarist, udruženi orkestri nastupit će 12. ožujka u Zagrebu, 13. ožujka u Ljubljani i 15. ožujka u Beogradu.

Kao i Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije (utemeljen u sezoni 1946./1947.), i ostala dva orkestra ubrajaju se među najstarije radijske jazz orkestre u Europi: Big Band Radio-televizije Slovenija kontinuirano djeluje od 1945., a Big Band Radio Televizije Srbije osnovan je 1948. Sva tri orkestra imaju već i zajedničku povijest koncertiranja: 1989. godine zajedno su nastupili u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu što je bio i prvi u povijesti zabilježen nastup tri big banda na istoj pozornici!

Sjajan odjek toga koncerta bio je nadahnuće za sličan projekt trideset godina poslije u najreprezentativnijim koncertnim prostorima Zagreba, Ljubljane i Beograda. Na mini turneji Jumbo Big Band izvodit će skladbe posebno priređene upravo za takav, veliki sastav, ali će i svaki orkestar samostalno odsvirati repertoar po kojima je prepoznatljiv, stavljajući naglasak na jazz standarde i opus Dukea Ellingtona.

Prodaja ulaznica za koncert 12. ožujka na blagajni Dvorane Lisinski i ulaznice.hr

06.03.2020. 13:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh