« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana
HMMM...

Tri razloga da izbacite čokoladu

Mnoga istraživanja pokazala su da pretjeranom konzumacijom čokolade može doći do negativnih posljedica

Vjerovali ili ne...
Vjerovali ili ne... (Arhiva)
Više o

čokolada

,

tamna čokolada

Čokolada je najbolji slatkiš koji možete odabrati ako pazite na prehranu, a nerijetko se nalazi i na popisu dozvoljenih namirnica u dijetama.

No, ako se malo udubimo u temu, mnoga istraživanja pokazala su da pretjeranom konzumacijom može doći do negativnih posljedica.

Naime, tamnije čokolade sadrže antioksidanse, bioflavonoide, vitamine i minerale. Bogatije su alkaloidima koji psihoaktivno, čak i antibakterijski, djeluju na ljude,

Kosti postaju slabije - u bolnici Royal Perth, u Australiji, provedeno je istraživanje na starijim ženama kako bi se otkrilo djelovanje čokolade na organizam. Svakodnevno su ju konzumirale, a na kraju eksperimenta stručnjaci su otkrili da oksalati u čokoladi sprječavaju apsorpciju kalcija, a šećer pak potiče njegovo izlučivanje iz organizma, tvrdi autor Jonathan Hodgoson.

Nakupljanje kilograma - jedan red mliječne čokolade ima 150 kalorija, a otprilike 50 posto energije u čokoladi dolazi od masti. Uz to, sadrži dosta šećera. Pretjerana konzumacija dovodi do povećanja kilograma. Ako želite i dalje uživati u čokoladi, najvažnije je biti umjeren. Također, birajte onu koja ima barem 60 posto kakaa. Iako je gorka, puno je zdravija opcija.

Povećava se nervoza - čokolada sadrži fenetilamin, molekule koje imaju slično djelovanje na mozak kao psihoaktivni stimulansi, i tiramin - oblik aminokiseline. Zajedničko djelovanje može potaknuti adrenalin, lupanje srca, povećati krvni tlak te izazvati bijes i nervozu. Možete početi naglo mijenjati raspoloženje i postati svadljivi, a samim time i češće ući u sukobe.

23.10.2020. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    23.10.2020. 09:57
    ma tesko da cu je ostavit sve umjereno treba
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh