Metro-portal.hr

objavljeno 23.10.2020. 09:01:00
HMMM...

Tri razloga da izbacite čokoladu

Mnoga istraživanja pokazala su da pretjeranom konzumacijom čokolade može doći do negativnih posljedica

Vjerovali ili ne...
Vjerovali ili ne... (Arhiva)

Čokolada je najbolji slatkiš koji možete odabrati ako pazite na prehranu, a nerijetko se nalazi i na popisu dozvoljenih namirnica u dijetama.

No, ako se malo udubimo u temu, mnoga istraživanja pokazala su da pretjeranom konzumacijom može doći do negativnih posljedica.

Naime, tamnije čokolade sadrže antioksidanse, bioflavonoide, vitamine i minerale. Bogatije su alkaloidima koji psihoaktivno, čak i antibakterijski, djeluju na ljude,

Kosti postaju slabije - u bolnici Royal Perth, u Australiji, provedeno je istraživanje na starijim ženama kako bi se otkrilo djelovanje čokolade na organizam. Svakodnevno su ju konzumirale, a na kraju eksperimenta stručnjaci su otkrili da oksalati u čokoladi sprječavaju apsorpciju kalcija, a šećer pak potiče njegovo izlučivanje iz organizma, tvrdi autor Jonathan Hodgoson.

Nakupljanje kilograma - jedan red mliječne čokolade ima 150 kalorija, a otprilike 50 posto energije u čokoladi dolazi od masti. Uz to, sadrži dosta šećera. Pretjerana konzumacija dovodi do povećanja kilograma. Ako želite i dalje uživati u čokoladi, najvažnije je biti umjeren. Također, birajte onu koja ima barem 60 posto kakaa. Iako je gorka, puno je zdravija opcija.

Povećava se nervoza - čokolada sadrži fenetilamin, molekule koje imaju slično djelovanje na mozak kao psihoaktivni stimulansi, i tiramin - oblik aminokiseline. Zajedničko djelovanje može potaknuti adrenalin, lupanje srca, povećati krvni tlak te izazvati bijes i nervozu. Možete početi naglo mijenjati raspoloženje i postati svadljivi, a samim time i češće ući u sukobe.

23.10.2020. 09:01:00
http://metro-portal.hr/tri-razloga-da-izbacite-cokoladu/128218/