« Iza ogledala
objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana
EH, DA... :)

Tri najčešće teorije zavjere na internetu

Od trenutka da se rodio internet, krenule su i teorije zavjere punom silinom, a uz društvene mreže su se proširile još i dalje... no, što je teorija zavjere, a što moguća istina?

Hmmm ;)
Hmmm ;) (Arhiva)
Više o

teorije zavjere

,

najčešće teorije zavjere

Teorije zavjere oduvijek su privlačile ljude, a internet je omogućio njihov brži i širi prijenos. Među mnogim teorijama zavjere koje kruže, tri su posebno istaknute zbog svoje popularnosti i rasprostranjenosti: teorija o "ravnoj Zemlji", teorija o "chemtrailsima" i teorija o "5G mrežama i koronavirusu".

Teorija o ravnoj Zemlji

Teorija o ravnoj Zemlji tvrdi da Zemlja nije sfera već ravna ploča. Iako znanstveni dokazi jasno pokazuju da je Zemlja kugla, pristaše ove teorije vjeruju da je cijela stvar zavjera koju propagiraju vlade i znanstvene institucije. Oni često navode kako je vizualna percepcija horizonta ravna te da je svemirske fotografije Zemlje lako falsificirati.

Zagovornici ravne Zemlje često koriste društvene mreže kako bi širili svoje ideje i stvarali zajednice istomišljenika. Unatoč očiglednim i brojnim dokazima protiv, ova teorija i dalje ima velik broj sljedbenika, što pokazuje koliko je lako zavarati ljude s prividno jednostavnim, ali pogrešnim informacijama.

Teorija o chemtrailsima

Teorija o chemtrailsima tvrdi da tragovi kondenzacije koje zrakoplovi ostavljaju iza sebe zapravo sadrže kemikalije koje se namjerno ispuštaju kako bi se kontroliralo stanovništvo, vremenske uvjete ili ekosustav. Prema pristašama ove teorije, vlade ili druge moćne organizacije koriste ove "chemtrailse" za različite svrhe, uključujući kontrolu uma, sterilizaciju ili mijenjanje klime.

Iako znanstveni konsenzus objašnjava tragove zrakoplova kao bezopasne kondenzacijske tragove nastale zbog specifičnih atmosferskih uvjeta, teorija o chemtrailsima i dalje opstaje. Nedostatak razumijevanja meteoroloških i avijacijskih pojava često doprinosi širenju ovakvih teorija.

Teorija o 5G mrežama i koronavirusu

Jedna od najnovijih teorija zavjere povezuje uvođenje 5G tehnologije s pandemijom koronavirusa. Pristaše ove teorije vjeruju da 5G mreže oslobađaju radijaciju koja može oslabiti imunološki sustav, čineći ljude podložnijima virusima, ili čak da 5G tehnologija izravno uzrokuje simptome COVID-19.

Ova teorija zavjere potaknula je vandalizam i uništavanje telekomunikacijske infrastrukture u nekim zemljama. Znanstvenici su jasno opovrgnuli ove tvrdnje, naglašavajući da 5G tehnologija koristi neionizirajuće zračenje koje ne može oštetiti ljudske stanice ili uzrokovati bolesti. Unatoč tome, teorija je postala vrlo popularna u razdoblju pandemije zbog straha i nesigurnosti koje su mnogi ljudi osjećali.

Zaključak

Teorije zavjere često se šire zbog kombinacije nedostatka znanja, nepovjerenja prema vlastima i utjecaja društvenih mreža. Iako znanstvena zajednica neumorno radi na edukaciji javnosti i demantiranju ovih lažnih tvrdnji, njihov utjecaj ne treba podcjenjivati. Kako bi se smanjio utjecaj teorija zavjere, važno je promicati kritičko razmišljanje i znanstvenu pismenost među širom populacijom.

18.05.2024. 18:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh