« Žene
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
ZAPAMTITE

Tri faze ljubavi

Ljubav, taj predivni osjećaj koji bi svatko trebao osjetiti barem jednom u životu posljedica je raznih kemijskih procesa u tijelu koji su vrlo zanimljivi

Faze ljubavi su jednostavne
Faze ljubavi su jednostavne (FreeDigitalPhotos)
Više o

ljubav

,

privlačnost

,

požuda

,

povezanost

,

faze ljubavi

Ljubav je divna, ali i komplicirana stvar koja ima svoje psihičke i fizičke manifestacije, a kako se ne biste pogubili, donosimo vam zaključak stručnjaka - ljubav zapravo ima tri faze, a u svakoj od njih važnu ulogu igraju određene kemikalije u tijelu.

Tako je prva faza - požuda. Naravno, temelj svega su fizičke karakteristike druge osobe i radi se o tjelesnoj, primarnoj ljubavi koja je pokrenuta nagonom za održavanje vrste (jednostavnije rečeno - seksom). Tu su u igri feromoni koji osiguravaju privlačnost osobe koja nam je barem djelomično kompatibilna.

Druga faza - privlačnost. Do druge faze dolazimo kad se počinju javljati prave emocije za drugu osobu, koju ste do sada doživljavali samo fizički. Uključuje se teška artiljerija tjelesne kemije - dopamin, norepinefrin i adrenalin koji vam dižu uzbuđenost kad ste u blizini partnera i morate misliti o njemu cijelo vrijeme. Privlačnost je finija od požude, povezana je s romantikom i strašću, kao i sa željom za usrećivanjem partnera.

Treća faza - povezanost. Požuda i strast su već lagano ispuhani, a tada dolazi vrijeme za stvaranje posebne veze s osobom koju volite. Tu se uključuje oksitocin, hormon maženja i zajedništva koji se oslobađa i tijekom orgazma, a osjećaj sigurnosti i prihvaćenosti daje hormon vazopresin.

Stoga, kad vam netko sljedeći put započne priču o kemiji među ljudima, nemojte odmahnuti rukom - radi se upravo o tome. 

03.07.2016. 21:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh