« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
NISU KARAMARKOVI

Tri četvrtine školaraca i studenata sami pišu završne radove

Tek 15% ispitanika priznaje da je manji dio njihovog rada tuđe djelo odnosno da su neke dijelove preuzeli iz drugih izvora

Sva sreća pa ne rade kao Karamarko
Sva sreća pa ne rade kao Karamarko (Arhiva)
Više o

studenti

,

učenici

,

matura

,

diplomski rad

Pri kraju školske i akademske godine studenti i učenici su obavezni pisati maturalne, završne i diplomske radove. U anketi provedenoj na gotovo 300 ispitanika, portal EduCentar je otkrio pišu li studenti i učenici svoje radove sami ili ih u potpunosti ili djelomično kopiraju.

Velika većina ispitanika (76%) tvrdi da je njihov rad isključivo autorsko djelo. „ U izradu svog maturalnog, a kasnije i diplomskog rada uložila sam mnogo truda i vremena", komentira jedna ispitanica.

Poseban trud u svoj rad uložili su ispitanici koji su prevodili stranu literaturu: „ I još je prevedeno s poljskog" navodi jedan od ispitanika.

Jedan ispitanik je otišao i korak dalje - na vlastitu je inicijativu odlučio odraditi praksu u poduzeću na čijem je primjeru odradio diplomski rad te je na taj način raspolagao informacijama iz prve ruke.

Tek 15% ispitanika priznaje da je manji dio njihovog rada tuđe djelo odnosno da su neke dijelove preuzeli iz drugih izvora.

Većinu tuđeg rada preuzelo je 5% ispitanika. Opravdanje za takvo nešto navodi jedna ispitanica: „Imala sam istu temu kao i kolegica s iste godine pa sam pri pisanju završnog rada, s obzirom da mi je literatura bila na engleskom, većinu rada prepisala od nje", priznala je.

'Hrabrih' 4% ispitanika priznaje da su pripremu svog rada u potpunosti povjerili drugoj osobi te se tako riješili 'tereta'. 

22.05.2013. 15:03:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh