« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina
DESNICA U EKSTAZI

Ustavni sud ukinuo zdravstveni odgoj

Nakon odluke Ustavnog suda Grozd je pozvao Jovanovića i Štulhofera da podnesu ostavke

Ustavni sud zveknuo šamarčinu Jovanoviću
Ustavni sud zveknuo šamarčinu Jovanoviću (Arhiva)
Više o

Ustavni sud

,

zdravstveni odgoj

,

ukidanje

Ustavni sud jednoglasno je ukinuo kurikulum zdravstvenog odgoja u osnovnim i srednjim školama koji je na snazi od veljače ove godine. Ukinut je jer je sud prihvatio zahtjev za ocjenom suglasnosti s Ustavom i zakonom. Dok se Ustavni sud ne izjasni o kurikulumu ministra znanosti i obrazovanja Željka Jovanovića, u školama će se predavati po starom programu.

Dakle, Ustavni sud udovoljio je prijedlogu Miroslava Kote iz Zagreba, Hrvatske stranke prava 1861, udruga GROZD i Reforma te će idućih mjeseci odlučivati o ustavnosti zdravstvenog odgoja.

Važno je naglasiti da Ustavni sud neće raspravljati o sadržaju kurikuluma, nego će razmatrati proceduru donošenja kurikuluma. Sporan im je nedostatak demokratskog pristupa pri donošenju kurikuluma. Ističu da država uvijek mora uskladiti pravo roditelja da odlučuju u donošenju nastavnog sadržaja i zdravstvenog programa i pravo djeteta na izgradnju osobnostiDakle, Ustavni sud ne dovodi u pitanje sam kurikulum zdravstvenog odgoja, nego način donošenja Kurikuluma, stoga pokreće postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec rekla kako je odluka važna jer je ovo prvi put da Ustavni sud raspravlja o članku 63. Ustava i pravu na odgoj djece: 'Ova odluka snažno podržava zdravstveni odgoj, ali sadržaj se mora sustavno i sveobuhvatno pripremiti za provedbu u proceduri koja će biti u skladu s ustavnim zahtjevima.'

Naglasila je još jednom da se odluka Suda bavi procedurom jer, kako je rekla Omejec, i načela pluralizma, slobodoumlja i tolerancije imaju svoj proceduralni aspekt te je zbog toga važandijalog u demokratskim procedurama. Dijalog koji je pri donošenju kurikuluma zdravstvenog odgoja, prema Ustavnom sudu, ipak izostao.

Odluku je obrazložio sudac izvjestitelj Mato Arlović, a komentirao ju je sudac Miroslav Šeparović. Rekao je kako je suglasan jer prije donošenja kurikuluma nisu usklađena mišljenja Vijeća roditelja, Vijeća za obrazovanje i jer nije bilo demokratske rasprave uoči donošenja kurikuluma. 'Mogle su se pretpostaviti kontroverze, posebno vezane za četvrti modul i kontroverze su već tu. Roditelji imaju ulogu i pravo odlučivati o odgoju djece, to stoji u Ustavu, kao što djeca po Ustavu imaju pravo na skladni razvoj osobnosti', rekao je Šeparović.

Sudac izvjestitelj Mate Arlović kronološki je opisao načine donošenja eksperimentalnog programa zdravstvenog odgoja iz 2007. godine, a zatim i zdravstvenog odgoja ministra Jovanovića. 

Prije sedam godina raspisan je natječaj, a Povjerenstvo za zdravstveni odgoj i obrazovanje razmatralo je pojedinačne programe te je prihvaćen program skupine stručnjaka koju je angažirala udruga GROZD, i to za više osnovnoškolske razrede. Za niže razrede (od prvog do četvrtog) prihvaćena su dva alternativna programa - onaj udruge GROZD i program Foruma za slobodu odgoja. Za te programe dobili su pozitivna mišljenja Ministarstva zdravstva, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Ministarstvo obrazovanja tada je prihvatilo eksperimentalne programe, ali nakon toga nisu uvedeni u nastavu niti su nastavnici educirani.

Zato je 2012. godine, s novom vladom i ministrom Jovanovićem, Agencija za odgoj i obrazovanje imenovala Povjerenstvo za pripremu izrade kurikuluma zdravstvenog odgoja. Osam članova Povjerenstva bilo je iz Agencije, a troje iz visokoškolskih, javnozdravstvenih i zdravstvenih ustanova. Dobili su zadatak da iz postojećih planova izluče teme koje mogu biti podloga za zdravstveni odgoj te da pripreme prijedlog kurikuluma. Naknadno su imenovane još dvije članice Povjerenstva iz javnozdravstvenih ustanova, a zatim još jedna iz Agencije za odgoj i obrazovanje. 

Ministarstvo je nakon toga obavijestilo sve osnovne i srednje škole da će se od 'ove jeseni' (2012. godine) početi provoditi zdravstveni odgoj, uz najavu da će biti pripremljeni i odgovarajući materijali i vodiči. Ustavni sud naglašava da u taj proces nije bilo uključeno Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje. 'Čini se da ni Ministarstvo znanosti ni Agencija za odgoj i obrazovanje nisu smatrali potrebnim javnosti uputiti poziv za javnu raspravu o novim sadržajima zdravstvenog odgoja', navodi se u obrazloženju odluke Ustavnog suda. 

Odluka o stupanju na snagu stupila je 27. rujna 2012. godine, a nije objavljena čak ni u Narodnim novinama. Ustavni sud ističe i da su bili prekršeni rokovi u kojima su školske ustanove dužne donijeti dokumente na osnovi nacionalnih kurikuluma, o kojima vijeća roditelja imaju pravo dati svoje mišljenje.

22.05.2013. 13:12:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh