« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
EH, DA ...

Trgovci moraju obavijestiti o višoj cijeni cigareta

Svi trgovci koji imaju ili će staviti u maloprodaju cigarete označene markicama s nižom maloprodajnom cijenom, trebaju o novoj, višoj cijeni na prigodan i dostupan način obavijestiti potrošače

Nove cijene moraju biti jasno istaknute
Nove cijene moraju biti jasno istaknute (Arhiva)
Više o

cigarete

,

nove cijene

,

cijene cigareta

Nova maloprodajna cijena može biti istaknuta na proizvodu ili prodajnom mjestu, sukladno odredbama Pravilnika o načinu isticanja maloprodajne cijene i cijene za jedinicu mjere proizvoda i usluga, navodi Inspektorat u obavijesti koju je objavio na svojim internet stranicama.

ržavni inspektorat podsjeća da je izmjenama Zakona o trošarinama, koje je Sabor usvojio 28. lipnja, dodatno uređeno oporezivanje duhanskih prerađevina - cigareta.

Tim je izmjenama trošarinskim obveznicima (ovlašteni držatelji trošarinskih skladišta, registrirani primatelji, uvoznici) i ostalim osobama (primjerice kiosci, trgovine, ugostiteljski objekti i druga maloprodajna mjesta) koje radi prodaje drže cigarete, propisana obveza obračunavanja i plaćanja trošarine i na cigarete koje su već puštene u potrošnju i nalaze se na zalihama u prometu na teritoriju Hrvatske.

Izmjenama se propisuju i rokovi u kojima su ti trošarinski obveznici obvezni izvršiti popis zaliha cigareta, sastaviti o tome zapisnik te obračunati i platiti razliku trošarine, i to svaki puta kada se poveća visina trošarine na cigarete i/ili kada se poveća maloprodajna cijena cigareta.

Također, izmjenama je propisano i da se cigarete označene duhanskim markicama Ministarstva financija, s naznačenom maloprodajnom cijenom, mogu nalaziti u prometu na teritoriju Hrvatske najkasnije do 1. studenoga 2013. godine, te se mogu prodavati po maloprodajnim cijenama višim od maloprodajnih cijena naznačenih na duhanskoj markici.

Međutim, odredbama Zakona o zaštiti potrošača propisano je da se trgovac mora pridržavati istaknute maloprodajne cijene i uvjeta prodaje, navode iz Državnog inspektorata i ističu kako, sukladno izmjenama Zakona o trošarinama te odredbama Zakona o zaštiti potrošača, trgovci moraju obavijestiti potrošače o novoj, višoj cijeni cigareta.

05.07.2013. 13:01:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh