Metro-portal.hr

objavljeno 05.07.2013. 13:01:07
EH, DA ...

Trgovci moraju obavijestiti o višoj cijeni cigareta

Svi trgovci koji imaju ili će staviti u maloprodaju cigarete označene markicama s nižom maloprodajnom cijenom, trebaju o novoj, višoj cijeni na prigodan i dostupan način obavijestiti potrošače

Nove cijene moraju biti jasno istaknute
Nove cijene moraju biti jasno istaknute (Arhiva)

Nova maloprodajna cijena može biti istaknuta na proizvodu ili prodajnom mjestu, sukladno odredbama Pravilnika o načinu isticanja maloprodajne cijene i cijene za jedinicu mjere proizvoda i usluga, navodi Inspektorat u obavijesti koju je objavio na svojim internet stranicama.

ržavni inspektorat podsjeća da je izmjenama Zakona o trošarinama, koje je Sabor usvojio 28. lipnja, dodatno uređeno oporezivanje duhanskih prerađevina - cigareta.

Tim je izmjenama trošarinskim obveznicima (ovlašteni držatelji trošarinskih skladišta, registrirani primatelji, uvoznici) i ostalim osobama (primjerice kiosci, trgovine, ugostiteljski objekti i druga maloprodajna mjesta) koje radi prodaje drže cigarete, propisana obveza obračunavanja i plaćanja trošarine i na cigarete koje su već puštene u potrošnju i nalaze se na zalihama u prometu na teritoriju Hrvatske.

Izmjenama se propisuju i rokovi u kojima su ti trošarinski obveznici obvezni izvršiti popis zaliha cigareta, sastaviti o tome zapisnik te obračunati i platiti razliku trošarine, i to svaki puta kada se poveća visina trošarine na cigarete i/ili kada se poveća maloprodajna cijena cigareta.

Također, izmjenama je propisano i da se cigarete označene duhanskim markicama Ministarstva financija, s naznačenom maloprodajnom cijenom, mogu nalaziti u prometu na teritoriju Hrvatske najkasnije do 1. studenoga 2013. godine, te se mogu prodavati po maloprodajnim cijenama višim od maloprodajnih cijena naznačenih na duhanskoj markici.

Međutim, odredbama Zakona o zaštiti potrošača propisano je da se trgovac mora pridržavati istaknute maloprodajne cijene i uvjeta prodaje, navode iz Državnog inspektorata i ističu kako, sukladno izmjenama Zakona o trošarinama te odredbama Zakona o zaštiti potrošača, trgovci moraju obavijestiti potrošače o novoj, višoj cijeni cigareta.

05.07.2013. 13:01:07
http://metro-portal.hr/trgovci-moraju-obavijestiti-o-visoj-cijeni-cigareta/79112/