« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
POLJA SMRTI

Trećina stanovnika BiH još uvijek ugrožena minama

Postojeći planovi razrađeni na državnoj razini predviđaju čišćenje preostalih minskih polja odnosno njihovo uklanjanje do 2019. godine

Fotografija vijesti
Više o

mine

,

Bosna i Hercegovina

,

minska područja

Minska polja u susjednoj Bosni i Hercegovini i sedamnaest godina nakon rata nastavljaju ugrožavati čak trećinu stanovništva, a kako bi se problem otklonio do kraja desetljeća bit će potrebno oko 40 milijuna eura godišnje, prenosi Hina.

Ravnatelj Centra za uklanjanje mina Dušan Gavran kazao je kako se u BiH sumnjivim još uvijek smatra oko tisuću i 300 četvornih kilometara zemljišta, što je 2,6 posto ukupnog teritorija BiH na kojima je oko 210 tisuća različitih mina.

Od završetka rata u BiH od mina su poginule 583 osobe, a još tisuću i 100 ih je lakše ili teže ozlijeđeno.

Postojeći planovi razrađeni na državnoj razini predviđaju čišćenje preostalih minskih polja odnosno njihovo uklanjanje do 2019. godine, no BiH u provedbi tog plana uvelike ovisi o pomoći inozemnih donatora jer sama nije u stanju osigurati sredstva za uklanjanje prijetnje koja, kako je procijenjeno, izravno ugrožava oko 900 tisuća njenih stanovnika.

Jedan od najvećih donatora je Europska unija koja je za uklanjanje mina u BiH do sada izdvojila više od 40 milijuna eura, a najavljeno je kako će iz njenih izvora biti osigurano dodatnih četiri milijuna eura za provedbu projekta deminiranja sliva rijeke Save.

04.04.2012. 17:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh