« Život
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
SAVE FOOD

Trećina proizvedene hrane ne završi u želucu

Svaki stanovnik Europe i Sjeverne Amerike godišnje baci oko 115 kilograma jestivih namirnica

Shopping
Shopping (Free Digital Photos)
Više o

hrana

,

shopping

,

nestašica hrane

,

bacanje hrane

Trećina proizvedene hrane gubi se u sustavu ili završava na smetlištu, pokazuje studija Organizacije za prehranu i poljoprivredu koja je nedavno predstavljena na kongresu "Save Food". Svaki stanovnik Europe i Sjeverne Amerike se prema razultatima istraživanja razbacuje s prosječno 115 kilograma hrane godišnje, dok se u siromašnim zemljama Jugoistočne Azije i Afrike gubi 11 kilograma hrane po stanovniku.

Rok trajanja izaziva pretjerani oprez

Namirnice se u zemljama u razvoju gube prvenstveno tijekom transporta s polja ili mjesta proizvodnje do mjesta prodaje. Za bacanje hrane u razvijenim zemljama odgovorni su prije svega trgovci i sami potrošači koji neodgovorno kupuju ili loše planiraju nabavu te su preosjetljivi na rokove trajanja. Velike količine hrane završavaju na smetlištu samo zato što po okusu ili izgledu ne ispunjavaju očekivanja potrošača.

Njemačka ministrica za hranu, poljoprivredu i zaštitu potrošača, Ilse Aigner, na kongresu je stoga pozvala trgovce i potrošače na odgovorniji odnos prema hrani: "Živimo u društvu obilja i bacanja. Krajnje je vrijeme da se zamislimo nad vlastitim postupcima. Svatko od nas može dati svoj doprinos kako bi se razbacivanje hranom zaustavilo." Aigner je naglasila da je matematički gledano sva hrana koja se proizvede dovoljna kako bi se prehranilo cjelokupno stanovništvo na Zemlji.

16.05.2011. 20:06:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh