« Iza ogledala
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
STVARNO?

Trebamo li tražiti izvanzemaljce? Ne baš, izgleda...

NASA će ponovno pokušati poslati poruku izvanzemaljcima - a neki stručnjaci tvrde da je to jako loša ideja jer bi se mogli na kraju neugodno iznenaditi...

A da ih ostavimo na miru?
A da ih ostavimo na miru? (Arhiva)
Više o

NASA

,

izvanzemaljci

,

potraga za izvanzemaljcima

Znanstvenici u NASA-i stvorili emitiranu poruku nazvanom 'Svjetionik u svemiru' kako bi stupili u kontakt s vanzemaljcima. 

Na papiru, ideja je prilično OK - javimo se, objavimo tko smo i što smo, gdje se nalazimo i slično, uz raznorazne stvarčice kakve smo poslali Voyagerima... i opet čekati da se netko javi. No, ako pitate znanstvenike s Oxforda, ideja je sve samo ne dobra, štoviše, mogla bi nas sve koštati glave.

Da ponovimo što se već dogodilo - 1974. godine emitirana je poruka Arecibo, a ova 'ažurirana' verzija poruke sadržavala bi osnovne matematičke i fizičke koncepte kojima bi se uspostavio univerzalni jezik, kao i informacije o biokemijskoj kompoziciji života na Zemlji. Poruka sadrži i lokaciju Zemlje, kao i podatke o Zemljinoj površini i ljudima.

Uzimajući u obzir sve prepreke s kojima bi se ta poruka susrela, i vrlo naprednoj civilizaciji ona bi vjerojatno samo zvučala kao razglednica na kojoj piše nešto tipa "bilo bi mi drago da dođeš" ili nešto slično, no ako to dobije neka nabrijana civilizacija poput svih onih u filmovima o lošim izvanzemaljcima, evo nas u problemu. 

Tek toliko da znate - već su ranije slane poruke u svemir, među kojima su i neki oglašivači, tako je stvarno moguće da ivanzemljaci već sada dobivaju razne poruke koje su poslane iz čitavog niza razloga.

E sad, tko će se javiti... vidjet ćemo. Nadamo se...

22.04.2022. 19:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    22.04.2022. 22:53
    Ne oni se skrivaju od nas
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh