« Iza ogledala
objavljeno prije 5 godina i 5 mjeseci
HMM :)

Trebamo li se bojati petka 13.?

Ako pitate neke numerologe, puno opasniji dan od petka 13. je utorak 12., a osim ako niste templar u 14. stoljeću, male su šanse da ćete izgubiti glavu

Brine li vas današnji dan?
Brine li vas današnji dan? (Arhiva)
Više o

petak 13.

,

praznovjerje

,

paraskavedekatriafobija

Petak 13. uvijek izaziva pozornost, bez obzira kakav nam na kraju bio - svi se nešto paze, ispričavaju, izbjegavaju raditi važne stvari i slično. No, otkud uopće ideja da je petak 13. loš dan?

Paraskavedekatriafobija, odnosno strah da će nam se u petak trinaestog dogoditi nešto loše, povijesno se povezuje s događajem iz 14. stoljeća, kada je francuski kralj Filip IV. viteški red templara osudio zbog hereze i dao ih spaliti na lomači. Dogodilo se to u petak trinaestoga, pa je ta kombinacija postala simboličan nadnevak koji donosi nesreću.

>> Misteriozno porijeklo straha od petka 13. >>

No, ima i drugih teorija koje glavni izvor probleme smještaju puno dalje u prošlost - Juda je bio 13. gost na Posljednjoj večeri, Isus je razapet na petak 13., a neki idu toliko daleko da tvrde kako su upravo na taj dan Adam i Eva pojeli sudbonosnu jabuku. 

Kako nordijska mitologija ima sličnu priču - 13. gost na večeri bio je opaki Loki koji je ubio boga veselja Baldera, ne može se tvrditi da je priča baš potpuno izmišljena.

>> Zašto petak 13. ulijeva strah u kosti >>

No, zato je Franklin Delano Roosevelt pazio da mu se ne dogodi takva nezgoda, pa nikad u životu nije pozvao 13 ljudi na večeru. 

13.03.2015. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh