« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
FOSILI

Trebaju nam čiste energije

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u četvrtak države da prestanu financirati ugljen i okrenu se čistim energijama te da se obvežu da neće graditi nove termoelektrane na ugljen

Ovi dimnjaci trebaju nestati...
Ovi dimnjaci trebaju nestati... (Arhiva)
Više o

ugljen

,

termoelektrane

Guterres je govorio na virtualnom summitu o prijelazu na čistu energiju na kojem su sudjelovali predstavnici 40 zemalja koje predstavljaju 80 posto korištenja energije i emisija plinova s učinkom staklenika.

Razgovarali su o koracima za poticanje gospodarstava, rezanje emisija stakleničkih plinova i kako prilagoditi energetske sustave klimatskim promjenama.

Kako države pokušavaju oživjeti gospodarstva usporena zbog pandemije covida-19 tako vlada i ulagači pozivaju da se paketi za oporavak djelomice usredotoče na zelene poticaje.

Europska unija i Južna Koreja već su obećale programe oporavka temeljene na brizi za okoliš.

No Guterres je upozorio da neki gospodarski paketi potiču tvrtke koje se baziraju na fosilnim gorivima, a neke tek žele krenuti s termoelektranama na ugljen.

"Ugljenu nema mjesta u planovima oporavka od covida-19", rekao je Guterres u obraćanju summitu putem videolinka koji organizira Međunarodna agencija za energiju (IEA).

U gotovo svakom tržištu bolje je ulagati u obnovljive energije, a zelena radna mjesta i održiv rast ključni su, rekao je.

Troškovi za obnovljive energije poput vjetroelektrana i sunčeve energije pali su u zadnjem desetljeću, rekao je.

Drugo najveće gospodarstvo svijeta, Kina, inače najveći proizvođač ugljena, najavila je da je spremna na razvoj koji se temelji na čistoj i niskougljičnoj energiji.

Iako je korištenje ugljena u padu posvuda, uključivo u Europi i Sjedinjenim Državama, a i mnogi su se ulagači povukli iz tog sektora, uporaba ugljena raste u državama u razvoju koje ističu da im je ugljen potreban za gospodarski rast.

10.07.2020. 08:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh