« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
OZBILJNO?

Australija je najgori izvoznik zagađenja CO2

Australija je postala najveći izvoznik ugljena i plina u svijetu a paralelno raste i njezin doprinos globalnim klimatskim promjenama, zaključak je istraživanja sveučilišta New South Walesa

Zapravo je očekivano...
Zapravo je očekivano... (Arhiva)
Više o

Austrija

,

fosilna goriva

Između 2018. i 2019. australski izvoz fosilnih goriva porastao je 4,4 posto, pokazuje izvješće pod naslovom "Klimatska tranzicija".

U 2019. emisija štetnih plinova iz australskog izvoza fosilnih goriva bila 1,4 puta veća od emisije u Njemačkoj, naglašava autor istraživanja profesor Jeremy Moss.

Prošlogodišnja je emisija bila također 1,4 puta veća od ukupne emisije ugljičnog dioksida izazvane velikim požarima, pokazuje izvješće.

U 2018. godini emisija iz australskog izvoza odgovarala je nešto više od jedne gigatone ugljičnog dioksida, navodi Moss u razgovoru za njemačku novinsku agenciju dpa.

Njegovo izvješće temelji se na vladinim podacima o emisiji stakleničkih plinova.

Prošle su godine samo Rusija i Saudijska Arabija bile ispred Australije po zagađenju povezanom s izvozom fosilnih goriva.

Unatoč tvrdnjama konzervativne vlade da emisija štetnih plinova minimalno utječu na klimu, „Australija zapravo u velikoj mjeri pridonosi globalnim klimatskim promjenama", zaključak je izvješća.

Ogromna emisija povezana s izvozom fosilnih goriva nije uračunata u australski proračun ugljika, propisan UN-ovim klimatskim obvezama, podsjeća Moss.

Stoga Australija ne preuzima odgovornost za utjecaj tih emisija na globalnoj razini, upozorava.

Međunarodna zajednica mora postići sporazum o ograničenju eksploatacije fosilnih goriva kako bi stala na kraj neobuzdanom izvozu. Subvencije sektoru treba ukinuti i postupno ugasiti proizvodnju kako bi se ostvarili ciljevi o zaštiti klime, preporuka je izvješća.

10.07.2020. 10:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh