« Biznis
objavljeno prije 5 godina i 2 mjeseca
IDEJE

Treba li nam europsko osiguranje u slučaju nezaposlenosti?

Predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker se založio za stvaranje europskog osiguranja u slučaju nezaposlenosti. Doduše, on se ne bi odnosio na pojedince, nego na članice ako zapadnu u nevolje

Kako se spasiti nezaposlenosti?
Kako se spasiti nezaposlenosti? (Arhiva)
Više o

nezaposlenost

,

osiguranje

,

europsko osiguranje

Za nedjeljno izdanje lista Welt (Welt am Sonntag), predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kaže kako u EU već postoji prijedlog formiranja europskog osiguranja u slučaju nezaposlenosti. On nije zamišljen za pojedince, nego kao pomoć čitavoj članici: „Ne može biti da neka članica Unije u slučaju krize za koju nije kriva, zbog povećanog broja nezaposlenih onda mora smanjivati tu pomoć za nezaposlene", kaže Juncker. Puno je važnije da se čak i u krizi ne štedi na krivom mjestu, dakle kod investicija, obrazovanja i pomoći nezaposlenosti. I njemački ministar financija Olaf Scholz je zagovornik takvog europskog osiguranja.

No Juncker za njemački list upozorava kako takav fond ne može značiti bianco-ček za države koje ne žele provoditi reforme i koje su zbog toga dospjele u nevolje. No EK već ima i konkretnih srednjoročnih planova financiranja i to putem dva instrumenta: 25 milijardi eura od kojih bi se pomogli strukturni programi i 30 milijardi eura koji bi činili mehanizam ublažavanja učinaka krize.

„Fond solidarnosti"

Ovo drugo bi onda moglo biti i svojevrsno reosiguranje nacionalnih sustava osiguranja od nezaposlenosti, misli Juncker. „Ovaj instrument bi mogao zemljama pomoći ublažiti učinak gospodarske krize koja bi naglo izbila i koja bi nastala vanjskim razvojem, a tako i nacionalne socijalne sustave pomoći reosigurati na europskoj razini."

Novinska agencija dpa također podsjeća na to kako je njemački ministar financija Olaf Scholz (SPD) već sredinom listopada predložio stvaranje za europsko osiguranje u slučaju nezaposlenosti, točnije stvaranje europskog fonda za stabilnost u slučaju nezaposlenosti (European Unemployment Stabilization Fund / EUSF). U njega bi se uplaćivali iznosi koji bi bili razmjerni BDP-u. Taj fond bi bio nešto kao „blagajna uzajamne pomoći" Europske unije iz koje bi članice mogle posuđivati novac u slučaju naglog porasta nezaposlenosti u slučaju krize.

Piše: DW/agencije
07.01.2019. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh