« Hrvatska
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

Treba li nadoknađivati sate izgubljene zbog štrajka?

Propuštene sate ne treba nadoknađivati, a djeca ne smiju ispaštati zbog štrajka, pokazalo je istraživanje koje je proveo EduCentar

Nadoknaditi ili ne?
Nadoknaditi ili ne? (Arhiva)
Više o

štrajk

,

nadoknada

Štrajk prosvjetnih radnika u Hrvatskoj nedavno je ušao u svoj šesti tjedan i, ako je suditi po trenutnoj situaciji, još uvijek mu se ne nazire kraj.

Međutim, dok se sindikati zaposlenih u odgoju i obrazovanju i predstavnici Vlade nalaze u pat-poziciji i ne uspijevaju pronaći rješenje kojim će obje strane biti zadovoljne, nameće se pitanje treba li, i na koji način, nadoknaditi nastavne sate koje su učenici propustili zbog štrajka. Postavljanjem ankete upravo na tu temu, u okviru koje je odgovore ponudilo više od 400 ispitanika, Portal EduCentar ispitao je mišljenje javnosti o aktualnom štrajku prosvjetara.

Djecu ne treba kažnjavati zbog štrajka

Većina ispitanika (76%) smatra da propuštene sate nije potrebno nadoknaditi, jer djeca nisu odgovorna za štrajk pa samim time niti ne trebaju ispaštati zbog njega. Izdvajamo neke od komentara sudionika ankete:

Prosvjetari moraju na neki drugi način doći do svojih prava ,a ne da ispaštaju djeca. Za štrajk sam, ali ne na ovaj način."

Ako mogu štrajkati profesori onda mogu i djeca. Učenici imaju pravo na odmor i na svoje slobodno vrijeme u skladu sa školskim kalendarom."

Zašto nisu štrajkali u srpnju i kolovozu, kad nema nastave?"

Radne subote i produljenje školske godine

Svaka deseta osoba predlaže da se propušteni sati nadoknade u danima koje prosvjetari inače spajaju s neradnim danima zbog blagdana i praznika, dok 9% ispitanika rješenje vidi u produljenju školske godine.

Kad su toliko vremena izgubili i time oštetili djecu, trebaju produžiti školsku godinu da djeca ne ostanu zakinuta za neodrađena gradiva."

Ukoliko im se zahtjevi ispune, u što sumnjam, nema razloga da se školska godina ne bi mogla produžiti za tjedan, dva, koliko god je potrebno."

Manji broj ljudi (4%) predlaže da se nadoknada odradi subotom, dok svega 1% ispitanika ističe kako ne znaju na koji način nadoknaditi propušteno.

14.11.2019. 14:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh