« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
GULITI ILI NE

Treba li jesti koru od naranče?

U samoj kori, pogotovo unutrašnjem bijelom dijelu, nalazi se preko 60% vlakana, vitamina i antioksidansa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

vitamin C

,

antioksidans

,

naranča

,

kora od naranče

Iako se gotovo podrazumijeva da naranču prije konzumacije treba dobro oguliti, a kora se eventualno koristi u kolačima, nutricionisti upozoravaju da naranču treba jesti cijelu - s korom.

Dok svježe iscijeđen sok od naranče sadrži samo 25% nutritivnih vrijednosti tog voća, u samoj kori, pogotovo unutrašnjem bijelom dijelu, nalazi se preko 60% vlakana, vitamina i antioksidansa cijele naranče.

Bijeli dio kore tako ima svojstva koja djeluju na sprječavanje nastanka raka, a sadrži i daleko najveći postotak bioflavonida (antioskidans) i vitamina C.

Nutricionisti stoga upozoravaju da prilikom guljenja treba na voću ostaviti što više bijele kore, dok se povremeno može pojesti i ne-oguljena naranča.

25.01.2010. 07:49:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh