Treba li jesti koru od naranče?
U samoj kori, pogotovo unutrašnjem bijelom dijelu, nalazi se preko 60% vlakana, vitamina i antioksidansa
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Iako se gotovo podrazumijeva da naranču prije konzumacije treba dobro oguliti, a kora se eventualno koristi u kolačima, nutricionisti upozoravaju da naranču treba jesti cijelu - s korom.
Dok svježe iscijeđen sok od naranče sadrži samo 25% nutritivnih vrijednosti tog voća, u samoj kori, pogotovo unutrašnjem bijelom dijelu, nalazi se preko 60% vlakana, vitamina i antioksidansa cijele naranče.
Bijeli dio kore tako ima svojstva koja djeluju na sprječavanje nastanka raka, a sadrži i daleko najveći postotak bioflavonida (antioskidans) i vitamina C.
Nutricionisti stoga upozoravaju da prilikom guljenja treba na voću ostaviti što više bijele kore, dok se povremeno može pojesti i ne-oguljena naranča.
25.01.2010. 07:49:22
Novi komentar