« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina
HMM

Treba li jesti konzerviranu hranu?

Hrana iz konzerve u prošlom je stoljeću bila ultimativni hit. A onda smo shvatili da se u konzervi, uz hranu, kriju i razni štetni sastojci

Grah iz konzerve je - OK
Grah iz konzerve je - OK (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

konzerve

,

konzervirana hrana

Konzerve su nekad bile vrlo popularan način čuvanja hrane i ormari su ih bili puni, a danas nas samo jako podsjećaju na prošla vremena jer su na tržištu još od 19. stoljeća. Uz to, sve ih se više izbjegava zbog, kako se tvrdi, nekvalitetne hrane u njima.

Zato smo u Zavod za javno zdravstvo otišli po odgovore kod Marijana koji hranu iz konzervi kontrolira već desetljećima. Kaže, ako je nešto u konzervi, to ne znači da je i puno konzervansa, što je najčešća predrasuda.

"Hrana koja je u konzervi se ne konzervira klasičnim konzervansima. Ona se konzervira drugim tehnološkim postupcima, pri čemu se gubi dosta nutritivnih tvari iz hrane", otkriva Marijan Katalenić iz Odjela za zdravstvenu ispravnost hrane.

Voće iz konzerve, poput breskve ili ananasa, izgubilo je većinu vitamina i osim praktičnosti, nema mnogo smisla koristiti ih. Međutim, čak i nutricionisti koji put posežu za onom hranom koja u konzervi nije izgubila mnogo. Mahune, grah i grašak tu su pri vrhu liste jer njih bismo ionako kuhali.

"Ja koristim baš grah jer ne stižem, pa ga isperem i koristim ga za varivo i za salatu. Nikako ne bih paštete jer tu ima više mesnog brašna i masnoće i svega, pa mora imati više aditiva. To sigurno ne bih, kao ni gotove hrane", objašnjava nutricionistica MirjanaTonković.

Gotove hrane s mesom danas ćemo na policama pronaći mnogo manje nego prije dvadesetak godina, ali meso je obično dobre kvalitete. Riba iz konzerve kod nas se tradicionalno mnogo jede. Osobito još uvijek zdrava sardina i tuna, koja nažalost uglavnom nije plivala Jadranskim, već nekim toplijim morima.

Kad se strpa u konzervu, udio poželjnih zasićenih masnih kiselina smanji joj se na samo jednu petinu. Rajčica je također vrlo popularna zbog svoje praktičnosti, samo ima izraženu kiselost, pa treba dobro paziti da između rajčice i metala postoji zaštitni sloj.

"Vodeći se tom logikom, radije koristim rajčicu u tetrapaku gdje sam sigurniji da sam zaštićen, a ako koristim pelate, dobro pogledam s unutrašnje strane limenke je li zaštićena s unutarnje strane ili ne. Ako nije, onda ne jedem takve proizvode", kaže Marijan Katalenić.

Međutim, limenke su danas sigurne i jako je rijetko u njima nađeno nešto alarmantno. Ali tehnologija čuvanja hrane grabi naprijed. Brzo smrznuta hrana čuva više vitamina i ambalaža je mnogo jeftinija. Zbog toga je mnogim konzervama ipak istekao rok trajanja.

29.05.2016. 09:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh