« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
MA DA?

Trbuščić vas štiti od bolesti?

Ta velika plahta koja se proteže preko vašeg trbuha ima važnu svrhu: ta mast, nazvana omentum, ima ulogu u imunološkom sustavu

Ipak vam treba trbuščić
Ipak vam treba trbuščić (DeviantArt)
Više o

masne naslage

,

trbuh

,

omentum

Masne naslage na trbuhu prva su stvar koje se želimo riješiti, no to zapravo i nije toliko dobra ideja jer jedna velika 'plahta' koja se proteže preko vašeg trbuha ima važnu svrhu: ta mast, nazvana omentum, ima ulogu u imunološkom sustavu, prema novoj recenziji.

Bez obzira na težinu, svatko ima omentum. Masna struktura povezuje mnoge organe u abdomenu, uključujući slezenu, želudac i debelo crijevo. To izgleda kao "pregača koja visi ispred abdominalnih organa", prema osvrtu objavljenom 1. lipnja u časopisu Trends in Immunology.

No, omentum ima i druge stanice osim masnih stanica: raspršene po cijeloj ploči su nakupine imunoloških stanica. Istraživači su otkrili ove grudice u zečevima 1874. godine i nazvali ih "mliječnim mrljama" zbog njihovog bijelog izgleda među žutim masnim stanicama.

Kasnije su otkrili da te mliječne mrlje filtriraju tekućinu i prikupljaju informacije o tome što se događa u trbuhu. "Tekućina oko trbušnih organa ne stoji na jednom mjestu", rekao je u priopćenju Troy Randall, klinički imunolog na Sveučilištu Alabama u Birminghamu. Umjesto toga, "kruži kroz mliječne mrlje", prenosi Live Science.

Te mrlje "skupljaju stanice, antigene i bakterije prije nego što odluče što će se dogoditi imunološki", rekao je Randall. Zatim, mogu pokrenuti imunološki odgovor.

No, te funkcije omentuma mogu biti štetne za tijelo, pogotovo kada se radi o interakciji sa stanicama raka. Rak omentuma je rijedak, ali druge vrste raka u tijelu mogu se proširiti na omentum. Omentum je najčešće mjesto na koje metastazira rak probavnog sustava i jajnika.

Stanice raka iz drugih organa mogu doći do omentuma kroz abdominalnu tekućinu. Poput drugih stanica, te stanice raka su filtrirane kroz mliječne mrlje. Ali umjesto pokretanja imunološkog odgovora protiv raka, omentum ga štiti.

Znanstvenici se nadaju da učenjem o ulozi omentuma u metastaziranju tumora, mogu razviti nove načine liječenja tih karcinoma.

10.06.2017. 13:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh