« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
STJEPAN MESIĆ:

Tražit ću ocjenu ustavnosti zakona o umjetnoj oplodnji

Predsjednik smatra kako se zakonom, u kojem kako kaže, 'nema logike, dira u ravnopravnost građana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Biljana Gaurina/CROPIX)
Više o

Stjepan Mesić

,

Ustavni sud

,

umjetna oplodnja

,

zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

Predsjednik Republike Stjepan Mesić potvrdio je da neće odustati od najavljenog zahtjeva za ocjenom ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji od Ustavnoga suda jer smatra da se njime dira ravnopravnost građana, a uloga je Predsjednika, naglasio je, da štiti ustavnost i ravnopravnost građana.

"S obzirom da se ovdje dira u ravnopravnost građana, a ja štitim ustavnost i ravnopravnost građana, ja sam morao reagirati. Potpisao sam zakon jer mi to propis nalaže, ali ću sigurno tražiti izjašnjavanje Ustavnog suda o ustavnosti tog zakona", rekao je Mesić.

Predsjednik drži da je moguće srušiti zakon i neće se predomisliti oko traženja ocjene njegove ustavnosti, a kaže i kako je o tome razgovarao s ministrom zdravstva Darkom Milinovićem. "Razgovarao sam s njim već sinoć, on je tražio razgovor, i rekao je da su podlogu za zakon tražili u dva druga zakona gdje se govori o tri godine staža u izvanbračnoj zajednici. Međutim, to su drugi zakoni, druga regulativa i smatrao sam da ja ipak moram ići na Ustavni sud, pa neka on riješi. Zato imamo Ustavni sud", rekao je predsjednik.

"Ako se dvoje mladih upozna na autobusnom kolodvoru, plane ljubav i ožene se za mjesec dana, oni mogu tražiti potpomognutu oplodnju jer su u bračnoj zajednici. S druge strane, ako imate par koji ne želi formalizirati svoju vezu, ali želi i dalje živeti dok ljubav traje, a u vezi su godinu dana i žele potpomognutu oplodnju, oni na to nemaju pravo, moraju čekati tri godine. Je li to logika? To jednostavno nije logika", zaključio je predsjednik.

Izvor: Hina

21.07.2009. 14:22:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh