« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
SINDIKAT UMIROVLJENIKA:

Najugroženiji ne mogu biti osnova za izlazak iz krize

Umirovljenici ni pod razno ne prihvaćaju smanjivanje mirovina koje su ionako desetljećima bespravno umanjivane

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

mirovine

,

umirovljenici

,

Sindikat umirovljenika Hrvatske

,

smanjivanje mirovina

Predsjedništvo Sindikata umirovljenika Hrvatske danas je oštro osudilo nakane smanjivanja mirovina, neprihvatljivim ocijenivši da umirovljenici kao najugroženija skupina u državi podnesu teret izlaska iz ekonomske krize.

"Sindikat umirovljenika Hrvatske definitivno ne prihvaća bilo kakvo smanjivanje mirovina", navodi se u priopćenju i ističe da iz sindikalnih podružnica diljem Hrvatske svakodnevno pristižu zahtjevi za odlučnom akcijom i organiziranjem prosvjeda, kako bi se Vladi odlučno reklo ne!. "Hrvatski umirovljenici su posljednjih 20 godina korišteni kao socijalni amortizer i jamac socijalnoga mira, posljedica čega su današnje prepolovljene mirovine te pojačani rizik od bolesti i siromaštva", kažu iz SUH-a.

Napominju da su mirovine dotakle dno s udjelom nižim od 40 posto prosječne neto plaće, ističući da su mirovine stečene radom i štednjom doprinosa zapravo privatna imovina bivših radnika, "koja je već ionako desetljećima bespravno umanjivana", odnosno privatna štednja građana u koju je nepojmljivo zadirati.

SUH opetovano zahtijeva da se mirovinski dodatak novih umirovljenika neodgodivo ugradi u mirovinu te oporezuje, kako bi se i s tog osnova državi priskrbio porezni prihod. Od Vlade traži osmišljavanje mjera za pokretanje gospodarstva, odnosno proizvodnje, a ne isključivo orijentiranje na rebalanse proračuna kao način izlaska iz krize. Od Vlade se zahtijeva i da s interesnim skupina komunicira neposredno, a ne putem medija.

S obzirom na prosječno niske mirovine, SUH se protivi povećanju bankarskih kamata, jer to predstavlja opasnost za umirovljenika i ugrožava njihovu minimalnu egzistenciju. SUH traži uvođenje novih poreza - poput pravednijeg poreza na luksuznu imovinu, oporezivanje korištenja imovine poduzeća u privatne svrhe te oporezivanje kapitalne dobiti kojima bi se pametnije raspodijelio teret krize.

Priopćenje se zaključuje najavom da će SUH odmah uputiti dopis Europskoj federaciji umirovljenika - FERPA-u i zatražiti da uputi prosvjedna pisma Vladi, jer "najugroženija skupina građana ne može biti osnovom za oporavak od recesije i izlazak iz krize".

Izvor: Hina

21.07.2009. 13:05:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh